• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lek za lepru može biti efikasan kod Hantingtonove bolesti, kaže studija Instituta Karolinska

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova studija sugeriše da lek za lepru klofazimin može biti efikasan u lečenju teških neurodegenerativnih bolesti.

  • 0
klofazimin Foto: Wikipedia/Jynto, CC0

Istraživači su ispitivali da li postojeći lekovi mogu smanjiti toksicitet takozvanih poliglutaminskih (polyQ) proteina, koji su prisutni kod pacijenata sa izvesnim naslednim neurodegenerativnim bolestima, uključujući Hantingtonovu bolest, za koju ne postoji lek, piše MedicalXpress.

Analizirajući stotine lekova, otkrili su da lek za lepru klofazimin smanjuje toksicitet poliglutaminskih proteina i obnavlja mitohondrijsku funkciju kod zebrica i crva. Ovaj nalaz podupire raniju hipotezu da su poliglutaminske bolesti povezane sa poremećajem mitohondrija, organela za proizvodnju energije u ćelijama.

„Moguće je pronaći nove upotrebe za stare lekove, što smanjuje vreme potrebno za pronalazak novih terapija“, kažu naučnici.

Problem je to što klofazimin nije baš efikasan u pogledu ulaska u nervni sistem. Istraživači pokušavaju da pronađu rešenje, testirajući efikasnost klofazimina na modelima neurodegenerativne bolesti kod sisara.

Takođe izvode slična ispitivanja lekova kod drugih patoloških stanja kao što su kancer i drugi neurodegenerativni poremećaji.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>