• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala Opal konačno može da čuje i igra se bubnjevima: Pionirskom genskom terapijom devojčici obnovljen sluh

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sendi je rođena sa slušnom neuropatijom, stanjem koje ometa nervne impulse koji putuju od unutrašnjeg uha do mozga

  • 0
Opal Sendi Opal Sendi nakon terapije... Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Britanskoj 18-mesečnoj devojčici Opal Sendi obnovljen je sluh nakon što je postala prva osoba na svetu koja je učestvovala u pionirskom ispitivanju genske terapije. Lekari kažu da ovo označava novu eru u lečenju osoba koje ne čuju.

Sendi je rođena sa slušnom neuropatijom, stanjem koje ometa nervne impulse koji putuju od unutrašnjeg uha do mozga i može biti uzrokovano neispravnim genom, preneo je Gardijan. Ali nakon što je primila infuziju koja je sadržala radnu kopiju gena tokom revolucionarne operacije koja je trajala samo 16 minuta, 18-mesečna devojčica može da čuje skoro savršeno i uživa u igri sa bubnjevima.

Devojčica iz Oksfordšira lečena je u bolnici Adenbruk, koja je deo fondacije britanskog nacionalnog zdravstvenog sistema univerzitetske bolnice u Kembridžu.

Još dece koja imaju problema da čuju iz Velike Britanije, Španije i SAD prijavljeno je za postupak i biće podvrgnuti intervenciji u narednih pet godina.

Profesor Manohar Bens, ORL hirurg i glavni istraživač procedure, rekao je da su početni rezultati bolji nego što se nadao i očekivao i da bi mogli da izleče pacijente koji ne čuju zbog slušne neuropatije.

- Imamo rezultate (Opal) koji su veoma spektakularni, tako blizu normalnog obnavljanja sluha. Tako da se nadamo da bi to mogao biti potencijalni lek - istakao je on.

Slušna neuropatija može biti uzrokovana greškom u OTOF genu, koji stvara protein koji se zove otoferlin. Ovo omogućava ćelijama u uhu da komuniciraju sa slušnim nervom. Da bi se prevazišao problem, nova terapija biotehnološke firme Regeneron šalje radnu kopiju gena u uho.

Još jedno dete je nedavno bilo podvrgnuto tretmanu genske terapije u univerzitetskim bolnicama u Kembridžu, sa pozitivnim rezultatom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>