• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi gel razgrađuje alkohol u telu: Sprečava štetne posledice opijanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preparat od proteina dovodi do toga da se umesto u jetri alkohol razgrađuje u digestivnom traktu

  • 2
otrov u čaši Foto: Shutterstock

Najveći deo alkohola koji popijemo ulazi u krv preko sluznice u stomaku i crevima. Čak i male količine alkohola mogu da uspore reakcije i oslabe sposobnost koncentracije, dok često opijanje izaziva različite bolesti, pa oko tri miliona ljudi godišnje umire zbog prekomerne količine alkohola, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga su istraživači ETH Cirih razvili proteinski gel koji razgrađuje alkohol u digestivnom traktu, piše ScienceDaily.

U studiji objavljenoj u žurnalu Nature Nanotechnology, oni su pokazali da kod miševa, gel brzo i efikasno pretvara alkohol u bezazlenu sirćetnu kiselinu pre ulaska u krvotok.

- Gel dovodi do toga da se umesto u jetri alkohol razgrađuje u digestivnom traktu. Za razliku od toga kad se razgrađuje u jetri, ovde ne nastaje štetni acetaldehid – objasnio je profesor Rafael Mezenga iz Laboratoriji za hranu i meke materijale pri ETH Cirihu.

U budućnosti bi gel mogao da se uzima oralno pre ili tokom ispijanja alkohola kako bi se sprečilo da skoči procenat alkohola u krvi i da acetaldehid ošteti telo. Gel je jedino efikasan dok ima alkohola u digestivnom traktu.

- Zdravije je ne piti alkohol. Ali gel može da bude koristan ljudimakoji ne žele da ga se odreknu, ali ne žele da se bore sa posledicama – rekao je Mezenga.

(Telegraf Nauka / Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    15. maj 2024. | 18:40

    Pa mi i pijemo da bi osetili tak negativni uticaj alkohola 🤣

  • Shandor

    16. maj 2024. | 15:52

    U tome i jeste draz. Ka se poradjas ko mecka 3 dana, onda znas da je pijanka bila dobra. Opet nam uvaljuju neki hemiski raso'

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>