• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nizak nivo testosterona kod muškaraca povezan sa većim rizikom od smrti

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studija razjašnjava ranije nedosledne nalaze o uticaju polnih hormona na bitne zdravstvene ishode.

  • 0

Sistematično istraživanje i metaanaliza otkrili su da je niska osnovna koncentracija testosterona u serumu kod muškaraca koji postaju stariji povezana sa povećanim rizikom od smrti uopšte, a vrlo nizak osnovni nivo testosterona sa povećanim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih uzroka, piše EurekAlert.

Istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije, u saradnji sa istraživačima iz Australije, Evrope i Severne Amerike, analizirali su 11 studija koje su obuhvatile više od 24.000 učesnika.

Podaci su pokazali da samo muškarci sa niskim koncentracijama ukupnog testosterona imaju veće rizike od smrti uopšte. Ključni nalaz bio je da muškarci sa koncentracijom testosterona ispod 7.4 nmol/L imaju veći rizik od smrti uopšte, bez obzira na koncentraciju luteinizirajućeg hormona. Muškarci sa koncentracijom testosterona ispod 5,3 nmol/L imali su veći rizik od smrti zbog kardiovaskularnih uzroka.

Ova metaanaliza je naročito vredna zbog svoje rigorozne metologije sa preciznim merenjima masenom spektrometrijom. Izvršena je sofisticiranija analiza kombinovanih podataka iz više studija i obezbeđeno je masivnije testiranje radi utvrđivanja veza.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>