• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija je pronašla kancerogenu mikroplastiku u svim ispitanim testisima

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mikroplastika je nađena na vrhu Mont Everesta, duboko u Marijanskom rovu Pacifika i sada u testisima.

  • 1
mikroplastika Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Novog Meksika pronašli su 12 vrsta mikroplastike u sva 23 ispitana ljudska testisa.

Podaci pokazuju da su se nivoi spermatozoida smanjili za 59% tokom proteklih nekoliko decenija, a krivci su u rasponu od mobilnih telefona u džepovima pantalonama do elektronskih cigareta, piše Daily Mail.

„Ne želimo da uplašimo ljude“, kažu naučnici. „Želimo da obezbedimo naučne podatke i učinimo ljude svesnima“.

Najrasprostranjeniji među 12 vrsta mikroplastike je polimerski materijal polietilen, koji se koristi u plastičnim kesama i flašama. Prosečna koncentracija kod ljudi je 329,44 mikrograma po gramu tkiva – mnogo više nego što su otkrila nedavna istraživanja ljudske krvi, koja su pronašla samo desetine mikrograma po gramu.

Mikroplastika, manja od pet milimetara, ulazi u naša tela putem plastičnog pakovanja, izvesnih namirnica, vode iz vodovoda, i čak putem vazduha koji udišemo – i povezana je sa kancerom i problemima fertiliteta.

Istraživače je podstakao pronalazak zabrinjavajućih koncentracija mikroplastike u ljudskim placentama. Zapitali su se kako bi još mikroplastika mogla da utiče na reprodukciju.

Otkriveno je da je koncentracija mikroplastike u tkivu ljudskih testisa značajno veća od proseka u placentalnom tkivu.

Iz etičkih razloga, tkivo ljudskih testisa je dobijeno iz baze tkiva koja se izvesno vreme čuvaju nakon autopsije zbog mogućih forenzičkih svrha. Metodi prezervacije tih tkiva onemogućili su utvrđivanje broja spermatozoida. Zbog toga su istraživači pregledali tkiva pasa – količina mikroplastike bila je direktno povezana sa manjim brojem spermatozoida.

Medicinski stručnjaci su već godinama zabrinuti zbog opadajućeg nivoa spermatozoida, a izgleda da su uzroci povezani sa brojnim faktorima životne sredine. Studija iz 2022. pokazala je da je prosečan broj spermatozoida opao za 51,6% između 1973. i 2018. globalno.

Autori nove studije kažu da je prisustvo PVC plastike naročito zabrinjavajuće – PVC može da oslobodi mnogo hemikalija koje utiču na spermatogenezu i sadrži hemikalije koje izazivaju endokrine poremećaje. Poremećaji endokrinog sistema uzrokuju probleme sa polnim i reproduktivnim hormonima kod ljudi, riba i drugih vrsta.

Studije su u proteklim godinama pokazale da čestice mikroplastike izgleda doprinose zapaljenjskim bolestima creva, raku pankreasa i Alchajmerovoj bolesti.

Usred sve veće zabrinutosti zbog mikroplastike u našim telima i u životnoj sredini, 175 zemalja članica UN složilo se da ove godine dođu do globalnog sporazuma o kraju zagađenja plastikom.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    21. maj 2024. | 17:53

    Globalno otopljavanje je izmišljen priblem, ali je globalno zagađenje realan i ozbiljan problem. Lepo je čuti da će se nešto raditi i po tom pitanju. Inače nivo testosterona he drastično pao zadnje 2 decenije. Pored razloga navedenih u tekstu razlozi su i meso puno antibiotika, steroida, pa čak i hormona, zatim herbicidi u voću i povrću, kao i razne hemikalije koje koristimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>