• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više žena prestaje da nosi grudnjak: Doktorka objašnjava da li to može biti opasno po zdravlje

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktorka naglašava da je potencijalni uticaj nenošenja grudnjaka na oblik i opuštanje grudi česta zabrinutost

  • 1
grudnjak Foto: Shutterstock

Smanjeno nošenje grudnjaka je sve učestalije poslednjih godina, pod uticajem pokreta kao što je "Oslobodi bradavicu" iz 2012. i prelaska na rad od kuće tokom pandemije.

Uprkos tome što su grudnjaci kada su nastali dizajnirani da podržavaju i povećavaju grudi, nelagodnost, posebno zbog donjih žica ili zbog lošeg pristajanja je čest problem.

Stoga ne čudi što brojne poznate ličnosti, uključujući Dženifer Aniston, Rijanu, Florens Pju i Džilijan Anderson, prihvataju pokret "bez grudnjaka" i daju prednost udobnosti nad društvenim normama.

U stvari, Džilijan Anderson je izjavila: "Nije me briga da li mi grudi dosežu do pupka. Ne nosim grudnjak - jednostavno je previše neudoban".

Međutim, estetičarka i lekar opšte prakse dr Čandi Rajanai, sa sedištem u Londonu, rekla je za "Daily Mail" da je neophodno odmeriti kratkoročno olakšanje u odnosu na potencijalne dugoročne efekte na zdravlje dojki.

Dr Rajanai, specijalizovana za zdravlje i dobrobit žena, objasnila je da efekti nenošenja grudnjaka mogu biti veoma različiti, ali mogu pomoći onima kojima su tradicionalni grudnjaci neprijatni.

- Efekti nenošenja grudnjaka razlikuju se od osobe do osobe, u zavisnosti od faktora kao što su veličina grudi, elastičnost tkiva i individualna udobnost. Nenošenje grudnjaka može dovesti do veće udobnosti za neke pojedince, jer grudnjaci ponekad mogu izazvati nelagodnost, iritaciju ili pritisak na ramena i grudni koš.

Štaviše, nenošenje grudnjaka može unaprediti bolju cirkulaciju i ventilaciju, smanjujući rizik od problema sa kožom.

Ipak, dr Rajanai naglašava da je potencijalni uticaj nenošenja grudnjaka na oblik i opuštanje grudi česta zabrinutost.

- Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji povezuju upotrebu grudnjaka sa opuštanjem grudi, neki tvrde da prirodna podrška koju pružaju grudnjaci može pomoći u održavanju čvrstoće grudi tokom vremena. Nenošenje grudnjaka može dovesti do povećanog pokreta grudi, što potencijalno može uzrokovati istezanje potpornih ligamenata i tkiva. Ipak, drugi tvrde da mišići ispod grudi mogu ojačati uz smanjeno oslanjanje na grudnjake.

Lekar opšte prakse je zaključila rekavši da ne postoji definitivno ispravno ili pogrešno, a odluka je na kraju lična.

- Na kraju, odluka da nosite grudnjak ili ne zavisi od lične udobnosti, načina života i individualnih preferencija. Od suštinske je važnosti pronaći ravnotežu koja promoviše i fizičko i emocionalno blagostanje.'

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svetski dan bez brushaltera: Šta vam ne bi nedostajalo kada ne bismo nosile grudnjak?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Vesna

    9. februar 2024. | 15:34

    Ja sam penzionerka i iskreno cu vam reci, nikad nisam nosila grudnjak. Dok sam dojila decu nosila sam bodije i nista drugo. Imam grudi jos uvek kao devojka samo 2 broja vece. Nedavno sam radila ultrazvuk grudi, moj lekar je rekao da odavno nije video tako ciste i zdrave dodjke. Grudnjak je jedan od razloga zasto zene obole od karcinoma dojki. Stavite zdravlje ispred mode.

    Podelite komentar