• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dve modne revije inspirisane Jelenom Savojskom u Ambasadi Italije približile su nam ženu ispred svog vremena

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošlo je tačno 100 godina od kada je započeta izgradnja italijanske Ambasade u Beogradu, po želji italijanske Kraljice Elene od Montenegra, kao zdanja koje je na simboločan način trebalo da predstavi dugu i bogatu tradiciju odnosa između Rima i Beograda

  • 0

"Made in Italy Day", koji se obeležava u celom svetu kako bi se istaklo sve ono najbolje vezano za Italiju, obeležen je na prigodan način i sinoć, u rezidencionalnom delu Ambasade Italije u Beogradu. Ako su vam na "Made in Italy" reči prva asocijacija odevni predmeti, na dobrom ste tragu.

Povod za organizaciju sinoć održanog događaja je bilo i obeležavanje stogodišnjice od početka izgradnje zdanja koje sada služi Ambasadi. Glavnu ulogu u toj priči igrala je kraljica Jelena Savojska, princeza iz dinastije Petrović-Njegoš.

- Ređina Elena, Elena od Savoja ili Jelena Savojska bila je inicijator izgradnje ove zgrade kako bi istakla dobre odnose između Srbije i Italije i ona je čak učestvovala i u opremanju ove zgrade. Tim povodom večeras ćemo organizovati dve modne revije. Prva modna revija je revija doktorke Anastazije Miranović iz Crne Gore, koja je istoričar umetnosti i modni kreator. Ona je specijalno za ovu priliku iskreirala 16 fantastičnih modela inspirisanih dinastijom Petrović-Njegoš i Ređinom Elenom. Sa čak originalnim detaljima dopunskog asortimana, originalnim metalnim kaiševima koji postoje samo tri u Crnoj Gori - počela je Vesna Mandić ispred agencije "Fabrika" za Ona.rs.

- Druga kolekcija je kolekcija italijanskog kreatora Mikela Gaudiomontea, koji je u stvari ovde došao na preporuku Stefana Dominelija, jednog od najvažnijih ljudi iz italijanske mode i kulture. Mikele je arhitekta po obrazovanju, ali on je i modni kreator, kostimograf, scenograf, dobitnik brojnih nagrada. I večeras će prikazati svoju kolekciju "Put ka zvezdama", koja je posvećena Ređini Eleni. On je inače poznat po modelima koji su od ručno rađene svile.

O inspiraciji i donošenju muzejskih i galerijskih postavki u primenljiv svet mode razgovarali smo sa dr sc. Anastazijom Miranović. Od nje smo puno toga saznali i o Jeleni Savojskoj, ženi ispred svog vremena.

- Bila je poznata u Italiji kao majka kraljica jer ono što je nju krasilo je bila velika humanost, dobrotvorni rad, pomaganje siromašnima, bolesnima i svima koji su bili u prilici da im se treba pomoći. Jedna žena širokog obrazovanja, mnogih talenata, ona je divno svirala violinu i klavir, ali se bavila i pecanjem, ribolovom. Bila je velika žena, komandantarka, borac za ljudska prava, za dobrobit svoje nacije i svoje zemlje - ukazala nam je dr Miranović i nastavila:

- Ono što sam ja ovde naglasila je crnogorski zlatovez, koji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore - njegova izrada. Želela sam da pokažem duh te epohe Petrović-Njegoš, naše dinastije i taj ručni zlatovez je prisutan većinom ovde na modelima. Ja mislim da jako lepo mogu da se uvežu kulturna tradicija baština i savremeni dizajn, pogotovo u detaljima, u motivima, od divnih predmeta do nakita.

Kolekcijom dominiraju takozvane kraljevske boje - smaragdna, zelena, bordo, tamnoljubičasta. Materijali su prirodni, tu su uglavnom svila, čipka, pamuk, a pokoji je model je od pliša.

S obzirom na to da je po vokaciji i arhitekta, Mikele Gaudiomonte se inspirisao samim zdanjem Ambasade. On je svoju kolekciju u čast kraljice Jelene odradio na ručno oslikanim materijalima, a poslednja haljina, ona kojom je zatvorio reviju, imala je naslikan lik Jelene Savojske.

Ceo razgovor sa dizajnerima, ali i kadrove sa obe revije pogledajte u videu sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Revijom Igora Todorovića počeo 53. Perwoll Fashion Week

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota