• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači tvrdili da je veganska hrana najzdravija za pse, naučnici dokazali da je zaključak pogrešan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dosadašnji podaci ne govore da je opasno davati psima vegansku hranu, ali nema ni dokaza da od nje ima koristi, tvrde Aleksander Džerman i Ričard Baret-Džoli, naučnici sa Univerziteta u Liverpulu

  • 0
Hrana za pse Foto: Oleksiy Boyko / Alamy / Alamy / Profimedia

U studiji objavljenoj pre dve godine tvrdilo se da je „nutritivno razumna veganska dijeta najzdraviji i najmanje opasan dijetarni izbor za pse“. Međutim, tim naučnika sa Univerziteta u Liverpulu analizirao je originalnu studiju i pokazao da su zaključci pogrešni.

- Objavili smo studiju koja izaziva te tvrdnje. Analizirajući podatke originalne studije, verujemo da je veza između dijete i zdravlja psa (ili preciznije mišljenja vlasnika o zdravlju psa) u najbolju ruku minimalna. Do sada je objavljeno nekoliko studija o uticaju veganske hrane na pse. Najduža od njih trajala je 12 meseci i ovjavljena je 2024. U njoj je 15 pasa jelo suvu pseću hranu napravljenu od isključivo biljnih sastojaka. Svi psi bili su zdravi i nije bilo očiglednih loših posledica. Međutim, kako nije postojala kontrolna grupa nije ni moguće zaključiti da li je ovakva ishrana superiornija u odnosu na konvencijalnu. Neke studije tvrde da su psi zdraviji kada jedu vegansku hranu. Međutim, ove studije su prikupljale podatke od vlasnika, pa se baziraju na mišljenju vlasnika o zdravlju pasa, a ne na njihovom stvarnom zdravlju – naveli su u tekstu za The Conversation Aleksander Džerman i Ričard Baret-Džoli, profesori sa Univerziteta u Liverpulu.

Najveća studija tog tipa objavljena je 2022. sa podacima dobijenim od 2.000 vlasnika pasa. Zaključak je bio da su psi „hranjeni veganskom ishranom naizgled bili znatno zdraviji od onih hranjenih konvencionalnom hranom“. Međutim, analiza nije uključivala analizu godina pasa, njihove rase, karakteristike vlasnika...

- Mi smo sproveli dalju analizu podataka iz te studije, koristeći različite statističke tehnike, efektivno stvarajući modele za objašnjenje podataka. Otkrili smo da je mišljenje o zdravlju pasa bilo povezano sa godištem: vlasnici mlađih pasa verovali su da su oni zdraviji. Na porimer, otkrili smo i da su mlađi vlasnici verovali da su im psi zdraviji. Poverzanost između veganske hrane i prijavljenog zdravstvenog stanja bio je minimalan u svim našim modelima, bez obzira na to da li smo uključivali veterinarsku brigu u to. Kada se te varijabile uzmu u obzir, efekti veganske hrane za pse nestaju – navode Džerman i Baret-Džoli.

Autori se pitaju zašto je originalna studija imala tako pozitivan pogled na vegansku hranu za pse.

- Ne možemo da budemo sigurni. Jedna mogućnost je da su vlasnici više bili i sami vegetarijansci ili vegani. Zbog toga je zabrinjavajuće što je zdravlje praćeno samo tkao što bi vlasnici rekli nešto o njemu. Stavovi vlasnika mogli su da utiču na odgovore. Ko misli da je veganska dijeta najbolja možda če podsvesno da misli da je tako i za pse – pišu autori.

Oni navode da njihovo istraživanje ne daje odgovor koja je ishrana najbolja za pse.

- Većina dostupne veganske hrane za pse je formulisana kao i konvencionalna hrana za pse. Osim što se koriste sirovi biljni materijali, procesi proizvodnje su isti. Osim toga, u njima ima svih nutrijenata koji su potrebni. Dosadašnji podaci ne govore da je opasno davati psima vegansku hranu, ali nema ni dokaza da od nje ima koristi – zaključili su Džerman i Baret-Džoli.

(Telegraf Nauka / The Conversation)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>