• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inovativni dizajn energetskog sistema: Predviđeno je da propeleri budu napravljeni od recikliranog materijala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj netipični dizajn se integriše u arhitekturu i infrastrukturu urbanih i prigradskih pejzaža

  • 0
  • Njujorški dizajner, posle dvogodišnjeg testiranja, predstavio novu revolucionarnu turbinu Airiva

  • Ovaj energetski sistem sa skulpturalnim propelerima dizajniran je da se ukopi u urbano okruženje

  • Cilj kompanije je da u proizvodnji koristi 80 odsto recikliranih materijala

Njujorški dizajner Džo Duset čiji je rad fokusirana na inovacije i održivost, predstavio je svoju turbinu Airiva – modularni sistem za korišćenje energiju vetra koji je zamišljen tako da ima neophodnu vizuelnu privlačnost da se uklopi u urbana okruženja.

Trenutni prototip Airiva energetski sistem ima vertikalne propelere visoke dva metra sa skulpturalnim oblikom spirale, za razliku od klasičnog stila propelera, koji se obično viđa na velikim turbinama na vetroelektranama.

Ovi propeleri prave očaravajuće pokrete dok se okreću, što je, prema idejnom tvorcu, ključno za dizajn, jer pomaže da se ovi sistemi vide kao poželjan dodatak zgradama, kampusima ili pak prostoru pored puteva.

"Ovaj netipični dizajn igra značajnu ulogu u budućem usvajanju od strane potrošača i integriše se u arhitekturu i infrastrukturu naših urbanih i prigradskih pejzaža kako bi se čista energija približila mestu gde živimo i radimo", navodi Duset.

Airiva je oblik distribuirane proizvodnje energije, koji se odnosi na vrstu proizvodnje energije - na krovovima, baštama ili drugim malim lokacijama, gde proizvedenu energiju koriste vlasnici konkretnog prostora ili drugi u okolini.

Zagovornici distribuirane energetske infrastrukture tvrde da postoji manji gubitak energije kada se energija koristi lokalno i da ovi sistemi daju svojim korisnicima otpornost na potencijalne prekide u mreži.

Ovaj sistem je namenjen za upotrebu na lokacijama kao što su aerodromi, komercijalne zgrade i pored puteva. Da bi Airiva bila prilagodljiva mnogim urbanim scenarijima, njen sistem je modularan i prilagodiv sa četiri propelera zatvorene u kvadratne "zidne segmente", koji se mogu spojiti kako bi napravili jedinicu koja zapravo može imati beskrajnu dužinu.

Trenutna verzija dizajna je rezultat dvogodišnjeg inženjeringa, razvoja i testiranja, pri čemu je ključna promena bila u obliku i veličini propelera.

Njihov spiralni oblik se pokazao kao najefikasniji nakon evaluacije koncepta sa 16 propelera i tri verzije koje su testirane u aerotunelima.

Turbine nisu dizajnirane da budu tako moćne kao velika industrijska varijanta, a Airiva procenjuje na osnovu početnog testiranja, da svaki zidni segment od četiri turbine može da obezbedi 1.100 kilovat-sati godišnje proizvodnje energije (AEP).

"Sistem Airiva dopunjuje i koegzistira sa drugim sistemima obnovljive energije dok proširuje aplikacije za distribuiranu energiju vetra", rekao je Duset za Dezeen.

Airiva segmenti su napravljeni od aluminijuma sa sečivima od livene plastike. Cilj kompanije je da koristi 80 odsto recikliranih materijala kada počne sa proizvodnjom.

Da bi se zadovoljile ukupne energetske potrebe prosečnog američkog domaćinstva, bio bi potreban sistem sa deset segmenata ili 40 turbina.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari