• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li se Dubaiju sejanje oblaka "obilo o glavu" i može li čovek da upravlja vremenom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grad je u utorak pogodila najveća oluja u poslednjih 75 godina, a u nedelju i ponedeljak iz aviona vršeno raspršivanje srebro-jodida

  • 0
Oluja u Dubaiju Printskrin: Privatna arhiva
  • "Sejanje oblaka" slična je metoda protivgradnoj zaštiti

  • Čestice srebro-jodida služe da povećaju padavine, odnosno da usitne led

  • Oluja bila najavljena danima unazad  

U utorak je u Dubaiju za manje od 48 sati palo više od 160 litara kiše po metru kvadratnom. Kako u razgovoru za Ubrzanje.rs objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, u pitanju je alarmantna količina s obzirom na to da se na tom području u proseku izluči 50-70 litara kiše za celu godinu. Dodaje još jedan podatak da ilustruje dramatičnost oluje koja je na području Persijskog zaliva odnela više od 20 ljudskih života - u delu Emirata palo je još više kiše, 256 litara.

Ono što je za pustinjski Dubai godišnja "mera", u Srbiji se u proseku izluči za mesec, zbog čega se na ovom sušnom području traži način za povećanje količine padavina. Metoda koja se koristi i koja je više puta spomenuta u medijima u proteklim danima jeste tzv. sejanje oblaka.

"Inače je vrlo slična metodi koja se kod nas koristi u oblasti protivgradne zaštite. U oba slučaja se koriste čestice srebro-jodida. Raketa se pošalje visoko u nebo, pukne i te čestice se rasprše po oblaku. Kod nas taj srebro-jodid usitnjava led, ne može da ga razbije u potpunosti, a u svetu, u Dubaiju, te čestice srebro-jodida se raspršuju da bi napravile još veću količinu padavina na tom određenom prostoru. Najčešče se to radi iz aviona", objašnjava Đurić.

Da li je sejanje oblaka dovelo do onakve oluje?

Dodaje da je reč o poznatoj metodi, da se koristi decenijama unazad, da je predviđena za manji prostor veličine Vojvodine, ali nikako celog Balkana, te da se avioni šalju tamo gde već postoje oblaci.

"Mogu nekad i da ih stvore, ali najčešće se koriste za pojačavanje tamo gde već ima oblaka", objašnjava.

Objavljeno je i da je nad gradom bilo zasejavanja oblaka u nedelju i ponedeljak, pre nego što će kiša pasti, pa se nameće pitanje koliko je to doprinelo stvaranju onakve oluje.

Đorđe Đurić Đorđe Đurić / Foto: Nikola Tomić

"Ne mogu da tvrdim da je time isprovocirano. Svedoci smo porasta temperatura na globalnom nivou. Samim tim povećeva se i vlaga, a to dovodi do povećanja padavina u svetu. Kombinacija visoke temperature i visoke vlažnosti dovodi do stvaranja moćnih oblaka, odatle i jakih oluja.

Prognoza se dobija pomoću numeričkih modela. Može da se dobije 7-10 dana ranije i već nekoliko dana unazad proračuni su govorili da će ekstremna količina padavina pasti ne samo u Emiratima, već na potezu Katar - Oman - južni deo Pakistana - južni deo Irana - istočni deo Saudijske Arabije. To je to ogroman region, područje Persijskog zaliva, i ceo taj region se inače odlikuje vrlo suvom pustinjskom klimom, a prognoze su danima pre toga govorile da će pasti kiša", ocenjuje uz napomenu da se promene nastale zasejavanjem oblaka uočavaju u značajno kraćem periodu.

Ipak ocenjuje da su za prognoziranu oluju morali znati, te da je čudno da su zasejavali oblake u nedelju i ponedelajk.

U tri popodne pala noć

O tome nam je govorila i direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u UAE Maja Antolović, koja sa porodicom živi u Dubaiju već nekoliko godina.

Kako navodi za Ubrzanje, ni najstariji državljani ne pamte takvo nevreme, i ranije nazvano najvećom olujom u poslednjih 75 godina u UAE. Opisuje zastrašujuće tamno nebo, te da se već oko 15 sati činilo da je pala noć.

Maja Antolović Maja Antolović / Printskrin: Tanjug.rs, PKS

Nije bilo prijatno, navodi, gledati oluju sa 34. sprata zgrade u kojoj žive.

"Očekivali smo nevreme, ali ovako nešto niko nije očekivao", objašnjava.

Kako navodi, grad je sutradan stao. Putevi, garaže i aerodrom bili su poplavljeni. Gledali su, ističe, automobile kako plivaju ulicom, ali dva dana potom Dubai se, kaže, vratio u normalu.

I sagovornica se osvrnula na šuškanja u vezi sa sejanjem oblaka, uz napomenu da nije stručna da proceni uzroke oluje.

"Nevreme koje je protutnjalo Dubaiem svakako je glavna tema razgovora svih stanovnika. Neki od njih oluju dovode u vezu sa delovanjima u "sejanju oblaka" kojim UAE pokušava da dobije preko potrebne padavine. Dok je drugima ova oluja samo još jedan dokaz o uticaju čoveka na klimatske promene", navodi Antolović uz napomenu da ovo tema za razmišljanje i čelnih ljudi kako bi spremniji dočekali narednu oluju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari