• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate za digitalni otpad? Evo kako se stvara i zbog čega je opasan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navedeni i načini na koji se može smanjiti

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Foto: Pixabay
  • Digitalni otpad zahteva dodatni utrošak električne energije, a njenim se trošenjem podiže tzv. karbonski otisak

  • Zastareli podaci i podaci koji se ne koriste takođe crpe električnu energiju

  • Jedan od saveta za smanjenje digitalnog otpada je redovno čišenje mejlova

Dnevne aktivnosti korisnika interneta povećavaju digitalni otpad jer svaki mejl, slika, video ili dokument koji sačuvamo onlajn zahteva dodatni utrošak električne energije na serverima, a karbonski otisak podiže se različitim digitalnim aktivnostima, poput striminga ili korišćenja klaud (cloud) servisa koji procesuiraju podatke i troše energiju, saopštili su iz kompanije Kasperski, specijalizovane za sajber bezbednost.

Nakupljanjem starih mejlova, duplih fajlova i aplikacija koje ne koristimo, stvaramo digitalni nered koji dodatno crpi energiju, jer ovi sistemi onda neprestano upravljaju ponovljenim ili zastarelim podacima, upozoravaju iz Kasperskog, prenosi Tanjug.

Karbonski otisak jedan je od najznačajnijih indikatora zagađenja životne sredine. Obuhvata različite gasove koji uzrokuju efekat staklene bašte i time doprinose globalnom zagrevanju.

Eksperti ove kompanije predložili su nekoliko načina za smanjenje digitalnog otpada, među kojima su otkazivanje pretplate na nepotrebne njuzletere (newsletter) i promotivne mejlove, čime se redukuje tok digitalnog otpada i smanjuje opterećenje servera, koji se oslobađa redovnim čišćenjem starih i nevažnih mejlova.

Korišćenje podataka i crpljenje energije se redukuje kada u podešavanjima striming platformi smanjimo rezoluciju, a ova praksa je posebno korisna kada samo slušamo nešto u pozadini i nije neophodno da se fokusiramo na sliku ili kada sadržaj gledamo na manjim ekranima gde razlika u rezoluciji nije toliko primetna.

Digitalni otpad se smanjuje i brisanjem starih, dupliranih ili suvišnih fajlove sa klauda, a korisno je i izbegavanje dupliranja fajlova na različitim uređajima i platformama.

Efikasnost digitalnih resursa se povećava brisanjem dupliranih slika i videa, a najbolja opcija za čuvanje dokumenata su bezbednosna rešenja, jer obezbeđuju šifrovane valute za lične podatke.

Kada je reč o aplikacijama i programima koje retko koristimo, savet je da ih deinstaliramo, jer tako značajno utičemo na smanjenje skladištenih podataka i resursa potrebnih za njihovo održavanje.

Smanjujemo prenos podataka i potrošnju energije kada u aplikacijama, koje ne zahtevaju konstantne operacije, onemogućimo automatska podešavanja, dodaju iz Kasperskog.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari