• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeshrabrujuće poruke za TikTok i iz Evropske unije: Strogi nastup fon der Lajen, koristila jake reči

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nisu SAD jedine

  • 1
Ursula fon der Lajen, Tiktok Foto-kolaž: Tanjug/AP, Wikimedia
  • Sumnje se razmatraju u okviru Zakona o digitalnim uslugama

  • Prethodno je pitanje opstanka inicirano u Kongresu SAD

  • U vlasničkoj strukturi TikToka - provukla se informacija - ima i Amerikanaca

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nagovestila je da je zabrana TikToka u Evropskoj uniji opcija, tokom juče održane debate u Mastrihtu, na kojoj su bili vodeći kandidati stranaka za izbore 2024.

"Nije isključeno", rekla je fon der Lajen, nakon što se moderator osvrnuo na Sjedinjene Države, gde se TikTok suočava sa nacionalnom zabranom osim ako ga vlasnik Bajtdens ne proda.

Ona je odmah dodala da je Komisija "prva institucija u svetu koja je zabranila TikTok na službenim telefonima", prenosi Politiko.

"Tačno znamo koja je opasnost od TikToka", dodala je.

Fon der Lajen se nije pojavila kao predsednica Komisije u Mastrihtu, već kao vodeći kandidat Evropske narodne partije desnog centra — ali ova primedba dolazi usred niza loših vesti za TikTok u Evropi.

Prošle nedelje, TikTok je odlučio da suspenduje funkciju koja je nagrađivala korisnike za interakciju sa aplikacijom TikTok Lite, nakon što je Komisija počela da razmatra funkciju u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA).

TikTok se suočava sa posebnom istragom - takođe u okviru DSA - zbog navodnih propusta u zaštiti maloletnika. Prema DSA, Komisija može narediti privremenu suspenziju usluge kao poslednje sredstvo u svakom slučaju.

Ostali kandidati bili su manje odlučni. Liberali su poručili tek da treba videti "šta se tamo dešava".

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari