• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft će uložiti 4 milijarde evra u klaud usluge i veštačku inteligenciju u Francuskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranije ove godine, Majkrosoft je predstavio partnerstvo i ulaganje od 15 miliona evra u Mistral AI, pariski startap koji se takmiči sa OpenAI

  • 0
Microsoft Foto: JeanLucIchard/Shutterstock
  • Kompanija je nedavno investirala u Nemačku i UAE 

  • Majkrosoft je već predstavio partnerstvo i ulaganje od 15 miliona evra u pariski Mistral AI

  • Saopštenje je deo francuskog samita "Izaberi Francusku"

Majkrosoft (Microsoft) planira da potroši 4 milijarde evra (4,3 milijarde dolara) na izgradnju infrastrukture klauda (cloud) i veštačkoj inteligenciji u Francuskoj, najavljujući svoj najnoviji veliki izdatak na tehnologiju veštačke inteligencije.

Američka kompanija ima za cilj da pomogne u obuči milion ljudi i podrži 2.500 startapa do 2027. godine u evropskoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Ranije ove godine, Majkrosoft je predstavio partnerstvo i ulaganje od 15 miliona evra u Mistral AI, pariski startap, koji se takmiči sa OpenAI.

Francuska je razvoj veštačke inteligencije učinila ključnom oblasti fokusa, sa nacionalnim fondovima i lokalnim milijarderima koji podržavaju Mistral i Kyutai, neprofitnu organizaciju za istraživanje veštačke inteligencije, koja je osnovana prošle godine.

Najava Majkrosofta deo je samita predsednika Emanuela Makrona "Izaberi Francusku", koji ima za cilj da privuče strane kompanije i učini Francusku finansijskim središtem Evropske unije.

Još jedan američki tehnološki gigant, Amazon, obavezao se da će potrošiti 1,2 milijarde evra na infrastrukturu i računarstvo, a za svih 56 projekata u nizu različitih industrija biće objavljeno kao deo događaja, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U međuvremenu, Majkrosoft investira širom sveta, jer kompanija ubrzava potrošnju na svoj Azure cloud i srodne alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji. U februaru je kompanija najavila sličnu investiciju od 3,2 milijarde evra u Nemačku. U aprilu je uložila 1,5 milijardi dolara u firmu G42 iz Abu Dabija za veštačku inteligenciju.

Majkrosoft se takođe suočava sa sve većim nadzorom protiv monopola nad svojim poslovanjem na polju klauda i investicijama u veštačku inteligenciju, uključujući više od 10 milijardi dolara koje je kompanija uložila u Open AI, prenosi Blumberg.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari