• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Beograd ponudio energetska rešenja: Đedović zadovoljna postignutim rezultatima, Sijarto vidi ovakvu budućnost

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održan dvodnevni Beogradski energetski forum koji je okupio ministre iz više zemalja

  • 0
Obnovljiva energija Foto: Shutterstock/Olivier Le Moal
  • Beogradski energetski forum okupio 500 učesnika iz 30 zemalja

  • Forum otvorila ministarka Đedović koja je poručila da je "u prethodne dve godine urađeno više nego u prethodnih 10 godina na polju energetike u Srbiji"

  • Sijarto poručio da bez nuklerne energije nije moguće proizvesti neophodnu količinu električne energije koja je potrebna za rast u narednim godinama

Energetska zajednica je Srbiju označila kao lidera u energetici prošle godine pre svega zbog pokretanja reformi u energetskom sektoru ali i procesa dekarbonizacije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na održanom Beogradskom energetskom forumu.

Ministarka je istakla da će postignuti razultati biti predstavljeni i nadležnom odboru Skupštine Srbije i ocenila da je u prethodne dve godine urađeno više nego u prethodnih 10 godina.

"Započeli smo dugo odložene reforme kada je u pitanju energetski sektor pre svega Elektroprivrede Srbije, pa je tako urađena i finansijska ali i proizvodna konsolidacija EPS-a", rekla je ona, a prenosi Tanjug. Navela je da je Srbija 2023/24 ako se gleda maj na maj u odnosu na 2022/23. godinu uvezla 1,2 miliona megavat časova struje manje a izvezla 500.000 megavat časova više.

Dodala je da su urađeni neki kapitalni projekti kao što je odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A u Obrenovcu, da je završena gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kao i revitalizacija HE Đerdap 1, čime je dobijemo novih 100 megavata zelene struje.

"Nedavno nam je stigla dobra vest kada je u pitanju dalji razvoj i priprema projekta RHE Bistrica jer je Vlada Japana formalizovala odluku da nastavi sa procesom odlučivanja o finansiranju Bistrice. To je prva pozitivna odluka kada je ovaj projekat u pitanju, a mi ćemo nastaviti sa pripremom tehničke dokumentacije i nadam se da čemo već sledeće godine moći da krenemo sa pripremnim radovima", rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović, Beogradski energetski forum Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Sijarto: Karbon neutralna budućnost

Jedan od govornika na forumu, kom je prisustvovao i naš novinsr, bio je i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine u Vladi Mađarske. Tokom svog obraćanja on se osvrnuo na pravac u kome Evropa ide u cilju karbon neutralne budućnosti, na izazove koji postoje i kako se isti mogu prevazići.

Sijarto je istakao da svaka država ima posebnu odgovornost kada je u pitanju sprovođenje odgovorne energetske politike i veruje da postoje dva aspekta koja se moraju ozbiljno i strogo uzeti u obzir.

"Kada pogledate ova dva aspekta, mislim da je očigledno da je moguće samo jednovremeno rešavati ove probleme, u slučaju da energetska politika više nije 'talac' ideoligije i hipokrizije", rekao je.

Smatra da energiju i energetsku politiku treba smatrati onime što zaista jesu, a to su stvari matematike i fizike.

Sijarto kaže da moraju da se ispune dva preduslova da bi se došlo do karbonski neutralne budućnosti, te da bez njih nećemo postići ovaj cilj.

Prvi preduslov je širenje nuklearne energije dok je drugi ubrzanje električne transformacije putnog transporta.

Kritično pitanje je kako proizvesti dovoljno električne energije na efikasan, pouzdan, siguran i pristupačan način štiteći prirodu. Kako kaže, jedini realističan odgovor je nuklearna energija. Ovo je najjeftiniji način operisanja bez dodatnih subvencija po početku operacija, a može se i osigurati kontinuirana operacija.

"U Mađarskoj proizvodimo 2.000 megavati nuklerne performanse, a sada povećavamo na 4.400 megavati i investiramo u dalje proširenje u sledeće dve godine. Kada budemo povezali ovaj sistem na mrežu, smanjićemo količinu emisije za 17 miliona tona CO2 godišnje", istakao je on.

Peter Szijjarto, Peter Sijarto Foto: Balkan Green Energy News

Bez nuklerne energije, nemoguće je proizvesti neophodnu količinu električne energije koja je potrebna za rast u narednim godinama koji neće ugroziti naše životno okruženje.

"Mađarska je primer da nisu svi izgubili zdrav način rasuđivanja. Još 2014. godine je potpisala ugovor sa Rusijom za izgradnju nuklearki, a glavni izvođač je ruski Rosatom. U ovom projektu takođe učestvuju američki i nemački podizvođači. Ovo je pokazatelj da, makar na polju nuklearne energije, postoje poslovni lideri koji uspevaju da zadrže zdrav način rasuđivanja i umesto da dele svet u blokove oni sarađuju na osnovu povezanosti i globalne kooperacije", kaže Sijarto.

Ističe da Evropska nuklearna koalicija, koju predvodi Francuska, mora da se bori protiv negativne diskriminacije, jer bez ovoga nećemo uspeti da dostignemo karbonsku neutralnost u budućnosti. Bez podrške i ubrzanja elektro mobilnosti nećemo imati šansu da dostignemo ovaj cilj.

"Ne smemo da izneverimo evropske kompanije koje se bave proizvodnjom automobila zato što su investirale desetine milijardi evra u elektro mobilnost, što takođe podrazumeva desetine hiljada poslova koji potencijalno mogu biti ugroženi. Treba da podržimo ubrzanje transformacije elektro mobilnosti u Evropi", zaključuje mađarski ministar.

Sijarto je svoje obraćanje završio rekavši da smatra da nema uspešne korporativne strategije na zapadu bez racionalne istok-zapad kooperacije i dodao da nam je najpotrebnija globalna povezanost i kooperacija.

Na konferenciji je učestvovalo oko 500 učesnika iz 30 zemalja, a među njima su bili i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović...

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari