• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši američki i kineski zvaničnici počinju razgovore o veštačkoj inteligenciji u Ženevi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutno je najvažnije da obe strane shvataju da svaka od njih može mnogo da izgubi ako veštačka inteligencija postane naoružana, poručuje suosnivač Džejson Glasberg iz Casaba Security u Redmondu u Vašingtonu

  • 0
Joe Biden,  Xi Jinping Foto: Tanjug/AP
  • Sastanak je prvi u okviru međuvladinog dijaloga o veštačkoj inteligenciji

  • Pregovori imaju za cilj da otvore bilateralni dijalog između dve najveće svetske ekonomije,

  • Američki stručnjaci za tehnologiju kažu da bi mogao da pruži uvid u razmišljanje Pekinga o veštačkoj inteligenciji

Glavni izaslanici SAD i Kine okupili su se u utorak u Ženevi u pregovorima iza zatvorenih vrata kako bi razgovarali o načinima da se osigura da nove tehnologije veštačke inteligencije ne postanu egzistencijalni rizik.

Pregovori, za koje su se predsednici Džo Bajden i Si Đinping dogovorili da započnu prošle godine godine, imaju za cilj da otvore bilateralni dijalog između dve najveće svetske ekonomije, i sve više geopolitičkih rivala, o tehnologiji koja se brzo razvija i koja već ima posledice po trgovinu, stil života, kulturu, politiku, nacionalnu bezbednost i odbranu i još mnogo toga, prenosi AP.

Američki stručnjaci za tehnologiju kažu da bi sastanak mogao da pruži uvid u razmišljanje Pekinga o veštačkoj inteligenciji usred generalno zatvorenog kineskog pristupa tehnologiji.

Suosnivač Džejson Glasberg iz Casaba Security u Redmondu u Vašingtonu poručio je da je trenutno najvažnije da obe strane shvataju da svaka od njih može mnogo da izgubi ako veštačka inteligencija postane naoružana ili zloupotrebljena.

Nije odmah bilo jasno zašto se sastanak održava u Ženevi, iako se međunarodno nastrojeni švajcarski grad smatra središtem diplomatije i UN i međunarodnih institucija.

Međunarodna telekomunikaciona unija sa sedištem u Ženevi, agencija UN-a koju trenutno vodi Amerikanka Dorin Bogdan Martin, a koju je prethodno vodio Kinez Houlin Džao, trebalo bi da bude domaćin svoje godišnje konferencije "AI za dobro" u gradu kasnije ovog meseca.

Sastanak je prvi u okviru međuvladinog dijaloga o veštačkoj inteligenciji koji je dogovoren tokom višestranog sastanka između Sija i Bajdena u San Francisku pre šest meseci.

Zapadni stručnjaci sugerišu da je kineska vlada, u međuvremenu, delimično držala poklopac na aplikacijama veštačke inteligencije zbog njenih stvarnih ili potencijalnih aplikacija za vojne i nadzorne aktivnosti pod vladajućom Komunističkom partijom.

Američki zvaničnici su sugerisali da će izložiti načine za ublažavanje mogućih rizika od tehnologije stvaranjem dobrovoljnih obaveza sa vodećim kompanijama u sektoru i zahtevanjem bezbednosnih testova proizvoda zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari