• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predstavljen portal AI4SME: Mesto na kom tradicionalne kompanije mogu da pronađu rešenja za moderne probleme

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tradicionalne kompanije će sada moći putem portala AI4SME da pronađu ponudu različitih rešenja za svoje potencijalne i već postojeće probleme

  • 0
Pks Ai4sme Foto: Nikola Anđić
  • Cilj novog portala je da tradicionalni privrednici mogu da budu sigurni pri izboru partnera kada je veštačka inteligencija u pitanju

  • Portal AI4SME umrežava tradicionalnu privredu i tehnološku stranu

  • Korišćenjem novog portala razbija se mit da veštačku inteligenciju mogu koristiti samo velike kompanije

Kroz saradnju sa AI Singapurom, vodećom organizacijom za promociju veštačke inteligencije i GPAI (Global Partnership on Artificial Intelligence) zajednice, u ime Republike Srbije, Centru za digitalnu transformaciju PKS povereno je da sa kolegama iz Singapura razvije, lokalizuje i implementira srpski AI4SME portal, koji je danas predstavljen.

Medijima i predstavnicima kompanija najpre se obratio direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić, koji  je istakao koliko je ovaj projekat značajan za privredu.

"Kao što znate mi smo pre šest godina pokrenuli Centar za digitalni transformaciju. Bio nam je cilj da pružimo tradicionalnoj ekonomiji što bolje uslove, a cifre pokazuju koliko smo uspešni. Što se tiče veštačke inteligencije, taj trend se proširio veoma brzo i bilo je neophodno da napravimo novi program, pored onih na kojima smo već radili, koji će pružiti podršku privredi. Postoji dosta uglova iz kojih je potrebno gledati ovu tehnologiju, a ja to upoređujem sa pronalaskom struje. Uvek ima dobrih i loših strana, a na nama je kako ćemo gledati", rekao je Nikolić.

Uloga

"Ono što je jedan od logičnih poteza, s obzirom da je Srbija pristupila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, kao jedna od 29 zemalja, jeste da CDT bude neko ko će zapravo da umrežava tradicionalnu privredu i tehnološku stranu i da u svojoj paleti proizvoda imaju tehnologije na bazi veštačke inteligencije", rekao je Nikolić.

Kako je dalje istakao, trenutno je saradnja ostvarena sa 15 kompanija, ali će se ovim završenim projektom saradnje proširiti.

"CDT je ove godine, tj. krajem prošle godine, otvorio i program podrške tehnološkoj strani. Dakle, odlučili smo se da sada prikupimo nešto što je zajedničko u nekoliko industrija kao problematika, da to delegiramo tehnološkoj strani kako bi onda oni pronašli rešenja i onda kroz jednu vertikalu spustili na što više svojih korisnika", istakao je on.

Savetnik u kabinetu predsednice Narodne skupštine Stefan Badža je istakao da Srbija već ima dobre temelje kada je veštačka inteligencija u pitanju.

"Imamo dobre temelje za ovakav način rada. U toku proširenja veštačke inteligencije, mi smo se zatekli spremni, i sa dobrom infrastrukturom i sa mehanizmom da podržimo i prvredu i kompanije da razvijaju rešenja, ali takođe i da ih primenjuju. Svakako, mi imamo podršku od predsednika Vlade i republike Srbije da se što više razvije i primenjuje veštačka inteligencija, a mi to vidimo kao jednu veliku priliku", rekao je on.

Kako otkriva, veštačkom inteligencijom počeli su da se bave još 2019. godine.

"Mi smo još 2019. godine počeli da se bavimo veštačkom inteligencijom vrlo temeljno, zato smo danas spremni. Takođe, smo prepoznati u partnerstvu s obzirom na to kako primenjujemo vestačku inteligenciju. Želimo da ubrzamo primenu veštačke inteligencije, a samim tim i produktivnost i prihode, kao i sam razvoj privrede. Za sada smo jako dobro postavili taj put", naveo je on, pa istakao da je podrška domaćim kompanijama prisutna.

"Želimo da podržimo domaće kompanije koje razvijaju rešenje u oblasti veštačke inteligencije, da imaju bolji pristup tržištu i da mogu lakše da plasiraju svoje proizvode. Radićemo i na obuci radne snage, na prekvalifikacijama, dokvalifikacijama, koje će omogućiti da ljudi budu spremni i za primenu ovih alata kako bi omogućili da nema mogućih gubitaka poslova, nego da imamo samo povećanje produktivnosti i bolji kvalitet rada."

Budući da je Srbija napravila dobar iskorak, trenutno može da se poredi sa Kinom i Japanom kada je upotreba veštačke inteligencije u pitanju, tvrdi Badža, koji je najavio veliki samit na kojem će prisustvovati ministri iz 29 zemalja.

"Biće pozvani svi ministri iz ovih 29 zemalja (GPAI), a svi koji budu na ovoj platformi, imaće pristup ne samo tržištu Srbije, nego i tržištu svih ovih 29 država među kojima su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska i Nemačka", poručio je Badža.

Šta portal AI4SME može da ponudi?

- Kompanije mogu da odrade test koji je dostupan, i tako uoče da li mogu da koriste veštačku inteligenciju, kao i šta je potrebno da urade kako bi došle do cilja.

- Razbija se mit da veštačku inteligenciju mogu koristiti samo velike kompanije, budući da male kompanije mogu imati velike benefite;

- Identifikaciju se oblasti u kojima su potrebne promene da bi se koristila veštačka inteligencija;

- Nakon identifikuje problema, moguće je kontaktoranje kompanija koje nudi rešenje i to putem platforme.

Druga strana AI4SME je namenjena provajderima: Ovo su neophodni detalji

- Prijavom na platformu, provajderima se povećava vidljivost proizvoda i usluga;

- Najpre se odrađuje test i potom sledi razvrstavanje u četiri kategorije;

-  Na platformi će se nalaziti samo provereni provajderi i kvalitetna rešenja;

- Nakon što se kompanija registruje i popuni test sledi verifikacija. Pod tim se podrazumevaju intervjui kako bi se upoznali da kompanijom i njihovim rešenjima;

- Nakon razgovora, otvara se deo platforme koji se može koristiti sa kojim upravlja provajder, budući da će predstavljati neku vrstu reklame:

- Preko platforme moguća je direktna komunikacija između kompanije i provajdera.

Cilj

"Cilj je da tradicionalni privrednici mogu da budu sigurni kada izaberu svog partnera", poručila je sertifikovani konsultant za digitalnu transformaciju i veštačku inteligenciju Jasna Kovčin.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari