• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izazov gravitacije, rešenje sa MIT-a: "Superudovi" za istraživače svemira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inženjeri na MIT-u razvili su egzoskeleton dizajniran da pomogne astronautima da imaju više podrške i da se isprave

  • 0
mesec, zemlja, astronaut Foto-ilustracija: Pixabay
  • "Superudovi" su ugrađeni u ranac koji sadrži motore koji ih pokreću, zajedno sa sistemom podrške za život astronauta

  • Kada astronauti sede ili leže, "superud" pruža konstruktivnu podršku kako bi im pomogao da ponovo ustanu, trošeći manje energije

  • Testiranje sistema će početi tokom leta u Laboratoriji za mlazni pogon NASA-e

Svi ponekad padnu. Astronauti nisu izuzetak. Morate biti u vrhunskoj fizičkoj kondiciji za putovanje u svemir, ali glomazna svemirska odela i niži nivoi gravitacije mogu biti recept za katastrofu, što može naterati i one najsposobnije da se sapletu.

Odgovor na ovaj vrlo specifičan problem možda su robotski udovi. Neće potpuno sprečiti padove, ali mogu pomoći svemirskim putnicima da ponovo stanu na noge, piše Tech Crunch.

Naime, inženjeri na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) razvili su egzoskeleton dizajniran da pomogne astronautima da imaju više podrške i da se isprave.

"Superudovi" su ugrađeni u ranac koji takođe sadrži motore koji ih pokreću, zajedno sa sistemom podrške za život astronauta.

Sistem, koji je još u fazi prototipa, direktno reaguje na povratne informacije korisnika. Kada sede ili leže, pruža konstruktivnu podršku kako bi im pomogao da ponovo ustanu trošeći manje energije, a svaki dodatni doprinos pomaže u situaciji poput ove, piše dalje tech portal.

"Tokom ere Apola, kada su astronauti padali, 80% vremena to se dešavalo kada su radili iskopavanja ili neki posao sa alatom", kaže student doktorskih studija sa MIT-a Erik Ballesteros.

"Misije Artemis će se zaista fokusirati na izgradnju i iskopavanje, pa je rizik od pada mnogo veći. Mislimo da Superudovi mogu pomoći da se oporave kako bi bili produktivniji".

Sistem je prilagođen od ranijeg prototipa razvijenog pre nekoliko godina za "zemaljske radnike". U proteklim godinama, egzoskeleti su postali sve popularnija metoda za pomoć ljudima u građevinarstvu i drugim radovima kako bi izbegli nepotrebne povrede. Tim koji stoji iza projekta počeo je da prilagođava rad nakon razgovora sa NASA-om.

Testiranje sistema će početi tokom leta u Laboratoriji za mlazni pogon NASA-e.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari