• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnološki napredak otvara politička pitanja: Šta u slučaju sukoba velikih, primer Holandije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mašine za proizvodnju čipova zahtevaju redovno servisiranje i ažuriranja

  • 0
ASML Foto: Shutterstock
  • Holandski ASML koristi takozvanu ekstremnu ultraljubičastu litigrafiju

  • Holandija je prošle godine proširila ograničenja za izvoz ASML mašina i tehnologije

  • TSMC je najveći klijent firme ASML

Holandska kompanija ASML može da na daljinu isključi svoje napredne mašine za proizvodnju čipova na Tajvanu ako dođe do vojnog sukoba Pekinga i Tajpeja.

Kompanija se sedištem u Veldhovenu je uverila Vladu Holandije da može da onemogući rad pomenutih mašina nakon što su zvaničnici vlade Sjedinjenih Država privatno izrazili zabrinutost o tome šta će se dogoditi ako dođe do sukoba, prenosi Blumerg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Slična uveravanja je dao i tajvanski proizvođač naprednih poluprovodnika TSMC.

Holandski ASML koristi takozvanu ekstremnu ultraljubičastu litigrafiju (EUV), odnosno visokofrekventne svetlosne talase, za proizvodnju najmanjih mikročip tranzistora, koji trenutno postoje na svetu, a TSMC je njegov najveći klijent, prenosi Tanjug.

Mašine za proizvodnju čipova zahtevaju redovno servisiranje i ažuriranja, a firma ASML je navela da preko ovih kanala može i da potpuno isključi mašine, prenosi NL tajms.

Holandija je prošle godine proširila ograničenja za izvoz ASML mašina i tehnologije, delimično zbog pritiska Vašingtona koji smatra da bi Kina mogla da koristi ovu tehnologiju u vojne svrhe.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari