• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

AIC pravi ozbiljan fond za razvoj veštačke inteligencije: Francuska i Singapur među prvima pružile podršku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prethodne investicije AIC-a uključuju kineskog AI programera Sense Time Group Inc

  • 0
veštačka inteligencija Foto: Freepik

  • AIC je u pregovorima sa još dva suverena investitora i globalnim pokroviteljem za zatvaranje fonda

  • Investitori su uvereni da će AI duboko uticati na njihovo poslovanje u svim sektorima i da je ovo samo početak

  • Novi AIC fond je već operativan i njegove rane investicije uključuju OpenAI kreatora ChatGPT-a i startup za računarsku arhitekturu FlekAI

Alpha Intelligence Capital, koji ulaže u kompanije za veštačku inteligenciju, uključujući Open AI, pravi fond od 250 miliona dolara, zbog čega je privukao državne entitete Francuske i Singapura kao podršku. AIC je prikupio 160 miliona dolara za fond do sada, i na putu je za konačno zatvaranje do septembra, rekli su partneri Arnaud Barthelemi i Terri Chou.

"Učestvuju francuski Bpifrance, tajvanski CDIB Capital Group i singapurski državni fond", rekli su partneri Arnaud Barthelemi i Terri Chou.

Novi AIC fond je već operativan i njegove rane investicije uključuju Open AI kreatora ChatGPT-a i startap za računarsku arhitekturu Flek AI. Fond sa sedištem u Luksemburgu se kladi da će kompanije i potrošači širom sveta nastaviti da usvajaju veštačku inteligenciju ubrzano, podstaknuto popularnošću usluga kao što je chatbot ChatGPT.

Singapurska državna kompanija Temasek Holdings Pte je među investitorima u novi fond, rekla je osoba upoznata sa dogovorom. AIC-ovi partneri su odbili da potvrde to ime, a predstavnik Temaseka je odbio da komentariše.

AIC je u pregovorima sa još dva suverena investitora i globalnim pokroviteljem za zatvaranje fonda, rekli su partneri. Prethodne investicije AIC-a uključuju kineskog AI programera SenseTime Group Inc.

"Njegov prvi fond je takođe uključivao AI startape koje su na kraju kupili Apple Inc, International Business Machines Corp. i BioNTech SE", rekao je Chou, koji je sa sedištem u AIC-ovom sedištu za Aziju u Singapuru.

Kompanije rizičnog kapitala prikupljaju milijarde dolara širom sveta kako bi podržale tehnologije kao što je generativna veštačka inteligencija, koja podržava chat botove kao što su ChatGPT, Gugl (Google) Gemini i Copilot korporacije Majkrosoft (Microsoft). Takvi investitori očekuju da alati sa veštačkom inteligencijom preispitaju tradicionalne načine poslovanja i pomognu u rešavanju tehnoloških izazova, prenosi Bloomberg.

"Rastuće interesovanje za veštačku inteligenciju ponekad dovodi do naduvanih procena startapa sa nejasnim putevima monetizacije. Naši investitori su uvereni da će AI duboko uticati na njihovo poslovanje u svim sektorima i da je ovo samo početak. Naši investitori veruju našoj stručnosti koja će im pomoći da se snađu u AI hipu", rekao je glavni operativni direktor AIC-a, Barthelemi.

(Telegraf.rs)

Video: Kompanija MV Investment iz Beograda kupila hotel Jugoslaviju za 3,17 mlrd din

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari