• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mudre misli Branka Radičevića: 200 godina od rođenja jednog od najpoznatijih srpskih pesnika

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mnogo hteo, mnogo započeo / Čas umrli njega je omeo"

  • 0
Branko Radičević Branko Radičević / Foto: Wikipedia

On je bio jedan od najpoznatijih srpskih pesnika iz epohe romantizma.

Branko Radičević je rođen u Slavonskom Brodu pre tačno 200 godina, 28. marta 1824. godine. Kako je rođen na dan Svetog Aleksija, roditelji Todor i Ruža dali su mu ime po ovom svecu, koje je on pre izlazak prve knjige promenio u - Branko.

U ranom detinjstvu je doživeo niz tragedija koje su počele smrću njegove dvogodišnje sestre Amalije i gubitkom majke u devetoj godini. Nekoliko godina kasnije preminuo mu je i brat Stevan.

Kako mu je otac bio činovnik koji se često selio sa porodciom, Branko je često menjao gradove i škole, a najteže mu je pao rastanak sa Karlovačkom gimnazijom i ovim vojvođanskim gradićem. Tada su nastali i najlepši njegovi stihovi pesme "Đački rastanak".

Gimnaziju je završio u Temišvaru, a potom je na klackalici između filozofije i prava prevagnula želja za ovim drugim, zbog čega se preseilo u Beč na studije. Tamo se međutim još jednom predomislio i upisao medicinu, ali je nikada nije završio jer je, nažalost, preminuo veoma mlad.

Ipak, njegov kratak život u Beču je bio dovoljno plodonosan i pesnik je vešto iskoristio ovaj centar za skupljanje intelektualne elite kao i poznanstvo sa Vukom Karadžićem i Đurom Daničićem, s kojim je postao pobratim. Prva zbirka pesama Radičevića izašla je 1847. godine, kada su objavljeni i Njegošev "Gorski vijenac", "Rat za srpski jezik i pravopis" Đura Daničića i "Prevod Novog zavjeta" Vuka Karadžića. Godina koja će večno ostati uklesana u u srpskoj književnosti.

Drugu zbirku pesama četiri godine kasnije posvetio je svom dobrotvoru knezu Mihailu, koji mu je davao stipendiju, pa čak i finansirao troškove Radičevićevog lečenja. Naredna i poslednja zbrika izašla je posthumno 1862. godine, i to zahvaljujući naporima Brankovog oca. Njegov čitav opus čine najlepše stihove srpske romantičarske poezije i ukupno je ih je bilo - pedeset i četiri.

Mladić je pisao o mladosti i ljubavi, inspirisan narodnom poezijom. Stvorio je čak i sedam epsih pesama, ali se upustio i u pisanje tužnih stihova (elegije). Neke od njegovih najboljih pesama su "Devojka na studencu", "Tuga i opomena", "Kad mlidijah umreti", "Putnik na uranku"...

"Pevam danju, pevam noću" kasnije je ispevao popularni srpski pevač Zdravko Čolić, a stihove ove pesme Branko Radičević je posvetio Mini, ćerki Vuka Karadžića, prema kojoj je gajio simpatije.

- Potajna groznica cijedila mu je život neprestance i tada se vidjelo da mu nema lijeka. Hodaše, istina, i dolažaše Vuku na dogovor, ali svaki dan sve slabiji. Vuk mu savjetovaše da se preseli u bolnicu. Tamo će mu se o trošku kneževu spremiti zgodna soba, tamo će ga dvoriti dvije vješte nudilje, a tamo će imati svega što mu po naredbi prvijeh bečkih lekara bude valjalo za iscjeljenje. S tužnijem osmijehom pristane Branko i na to, te se preseli u bolnicu. Tu imađaše svake njege i ponude, a Vuk i Daničić obilaziše ga često. Mati moja pazila je Branka kao i rođena sina, pa nije prošlo dana da ga ne nadgleda. Radovaše se kad mu ko dođe i bješe još jednako veseo. Ali i to ne potraja dugo. Jednoga dana sjeđaše moja majka, kao obično, uz Branka. Toga dana bješe neobično uzbuđen i nježno držaše obje njezine ruke u svojima. Tako su dugo sjedili i razgovarali. Kad majka pođe, te se na vratima osvrnu da ga još jedanput pozdravi, ali Branko s bolnijem izrazom sklopio ruke nad glavom. Poplašena vikne nudilje, pritrči Branku, digne ga u naručje, ali sjen samrtnijeh krila bješe već pao na lice Brankovo. Još jedanput zahvalno pogleda, još se jedanput umorno osmjehne, pa onda se naže; a ono divno srce što je toliko osjećalo, toliko se nadalo, toliko htjelo presta kucati - zabeležila je Mina Karadžić poslednji tren našeg čuvenog pesnika, kako je preneo Andre Gavrilović u svojoj knjizzi "Znameniti Srbi XIX veka".

Preminuo je 1. jula 1853. godine u Beču, a njegovo telo je preneseno u Stražilovo, gde je proveo svoje detinjstvo, gde i danas stoji njegov spomenik. Danas mnoge škole, kulturno-umetnička društva, biblioteke, ali i  nagrade nose ime po ovom velikanu čiji se stihovi i dan-danas rado čitaju, pamte i recituju.

Uprkos kratkom životu iza sebe je ostavio neizbrisiva trag i mnoge mudre misli koje mogu da nam budu smernice, a mi prenosimo samo neke.

"Sve što čovek u životu uradi sa puno ljubavi prema nečemu ili nekome, sve je to – pesma. Zato pesnike ne treba tražiti samo u knjigama, već svugde gde postoje tragovi da smo postojali, da smo živeli."

"Čuj, kako jauče vetar kroz puste poljane naše. I guste slojeve magle u vlažni valja do."

"Pevam danju pevam noću/ Pevam sele što god hoću. I što hoću to i mogu / samo jedno ja ne mogu. "

"Mnogo hteo, mnogo započeo/ Čas umrli njega je omeo.”

"Počeo sam da mrzim reči. Bežim u ćutnju. Krijem se od zvuka. Uskoro ću sa nemima da se družim. Reč opet da postane - ruka.”

"Idem da potražim boju za svoje nebo."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dnevna soba i radni sto za kojim je stvarao čuveni srpski pesnik Laza Kostić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On