• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Večiti dečak osvojio je naša srca na ESC 2009: Aleksandar Ribak se zamalo zbog progoniteljke odrekao muzike

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poželevši da ove godine obradi pesme sa Evrovizije i odsvira ih na violini, izabrao je pesme "Rim Tim Tagi Dim" hrvatskog predstavnika Bejbi Lazanje i italijanske predstavnice Angeline sa pesmom "La Noia". Fanovi sa "TikToka" su se oduševili izvedbom pesme hrvatskog predstavnika i zatražili dužu verziju koju je Aleksandar rado snimio

  • 0
Alexander Rybak Foto: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Do 2009. godine, mlađe i starije gledateljke i obožavateljke Evrovizije oduševio je pevač Dima Bilan, a baš na takmičenju u Moskvi pojavio se momak dečačke lepote i osmeha dobrice.

Aleksandar Ribak, rođen u Belorusiji, a odrastao u Norveškoj, u Moski je sa pesmom "Fairytale" odneo ubedljivu pobedu i tako doveo Evroviziju u Norvešku.

U beloj košulji, crnom prsluku i pantalonama zasvirao je violinu i počeo da peva pesmu o devojci koju ne može da preboli, a na prve taktove osvojio je publiku i pozicionirao se kao favorit za pobedu.

Sa njim je čak i Marija Šerifović sarađivala na svom albumu nekoliko godina kasnije.

Melodija je nastala na planini

Aleksandar Ribak je rođen 13. maja 1986. u Minsku, glavnom gradu Belorusije. Sa pet godina, Aleksandar i njegova tročlana porodica preselili su se u Norvešku i nastanili se u Nesodenu blizu Osla. Aleksandrovi roditelji su profesionalni muzičari i sina su od malih nogu učili da svira violinu i klavir. Ubrzo je morao da bira između svoja dva instrumenta i odlučio se za violinu.

I dalje svira klavir, kao hobi, zajedno sa gitarom.

Između svih svojih angažmana, Aleksandar je našao vremena da putuje. Na jednom od ovih putovanja dobio je inspiraciju da napiše pesmu pod nazivom "Fairytale" i kada ga je Norveška radiodifuzna korporacija kontaktirala krajem 2008. godine, imao je plan.

- Pesma je nastala sasvim slučajno prošlog leta dok sam stajao na vrhu jedne prelepe planine i svirao violinu. Iznenada mi je došla melodija i pomislio sam u sebi da je to najbolja melodija koju sam ikada napisao - rekao je jednom prilikom na Evroviziji 2009.

U finalu je odneo pobedu sa 387 poena, oborivši prethodni rekord od 292 poena koji su postigli Lordi 2006. godine. Imao je 169 poena više od drugoplasiranog Islanda.

"Fairytale" je postao veliki hit u Evropi i bio je broj 1 na većini evropskih muzičkih lista sledeće nedelje. Takođe je dostigao top 3 na evropskoj listi, #1 u Belgiji, Danskoj, Grčkoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj i Rusiji i #2 u Irskoj, Finskoj i Holandiji.

Aleksandar je objavio svoj debi album "Fairytales" u više od 25 evropskih zemalja, uključujući Skandinaviju, Rusiju, Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Beneluks, Francusku i Grčku. Album je u Norveškoj dostigao trostruko platinasti status za dva meseca. Takođe je dostigao zlatni status u Švedskoj i dvostruki platinasti status u Rusiji, gde je Aleksandar sredinom avgusta 2009. bio #1 na ruskoj Bilbord listi.

Posle pobede na Evroviziji u maju 2009. Aleksandar je bio tražen za koncerte i TV emisije širom sveta i otišao je na dugu koncertnu turneju sa svojim bendom i igračima i nastupao u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Velikoj Britaniji, SAD-u itd. dok je radio i pripremao se za svoje buduće projekte.

Podržao Bejbi Lazanju

Poželevši da ove godine obradi pesme sa Evrovizije i odsvira ih na violini, izabrao je pesme "Rim Tim Tagi Dim" hrvatskog predstavnika Bejbi Lazanje i italijanske predstavnice Angeline sa pesmom "La Noia". Fanovi sa "TikToka" su se oduševili izvedbom pesme hrvatskog predstavnika i zatražili dužu verziju koju je Aleksandar rado snimio.

@alexrybakofficial Who will win #eurovision ?🏆 Here is the longer version you asked for #rimtimtagidim 😎🐆 #violin #croatia #hrvatska #alexanderrybak @The Baby Lasagna Official ♬ Rim Tim Tagi Dim - Baby Lasagna

Meta progoniteljke

U privatnom životu imao je jednu nezgodnu situaciju koja je direktno uticala i na njegovo stvaralaštvo.

Objavio je video u septembru 2023. na svom "TikTok" nalogu u kojem detaljno opisuje svoju borbu sa progoniteljkom, a koja se desila dok je živeo u Los Anđelesu u Kaliforniji. Rekao je da ga je progoniteljka odvratila od njegovog cilja da piše novu muziku i organizuje koncertnu turneju.

- Ona me je maltretirala svaki dan već duže vreme, čak se pojavljivala u mojoj kući noću.

Navodno, u međuvremenu se pojavila i druga osoba opsednuta pevačem. Ribak je opisao kako ta, progoniteljka prati svaki njegov korak na "Instagramu" i onda cilja na žene sa kojima se on prati.

- Nije važno da li su to žene sa kojima radim, žene sa kojima sam izlazio, moji fanovi, sve dok imaju sliku zajedno sa mnom, svaki dan dobijaju najzlobnije stvari o njima napisano na internetu.

Njegovi fanovi su ono što ga ohrabruje da nastavi da se bavi muzikom.

- Iskreno, ponekad samo želim da se preselim u šumu i živim povučenim životom. Ali zbog vas se setim koliko volim da pravim muziku.”

Aleksandar Ribak je rekao da ne može dozvoliti da progonitelji pobede, a zatim se zahvalio svojim fanovima na njihovoj kontinuiranoj podršci. Nije objavio nikakve informacije o pojedincima sa kojima je imao neprijatnost.

Rekao je da je sve to otežalo život i njemu i njegovim prijateljima, prenosi "ESC Extra".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svojim dolaskom doveli ste u opsanost ostale učesnike takmičenja: Pitanje za Izraelsku predstvanicu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On