• 1

Godišnjica smrti Nede Arnerić: Život i karijera jednog od najlepših lica srpske kinematografije

Ostala je upamćena po mnogobrojnim ulogama, u koje je utkala život

  • 1
Neda Arnerić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ona je ostavila dubok trag u svetu glume i stvaralaštva. Neda Arnerić je ime koje dugo i čvrsto drži svoje zasluženo mesto na velikom panou televizijskih i scenskih gromada domaće kinematografije.

Još sa svojih 15 godina pokazala se na platnima bioskopa i postala prva dečja filmska zvezda Jugoslavije. Govorila je kako joj slava nikada nije udarila o glavu, zahvaljujući njenim roditeljima koji su je podržavali u ostvarivanju snova, ali i starajući i o njenom obrazovanju i vaspitanju.

Upisala je 1968. godine Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju. Pokazala je ogromno interesovanje za istoriju umetnosti, pa ju je 1980. i završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nakon čega je vodila sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu, koja je svoju priču završila raspadom Jugoslavije.

Više od 110 filmova i 40 pozorišnih predstava

Svoju svestranost nije štedela.

Neda Arneić je jedna od naših glumica sa najvećim brojem uloga. Igrala je u više od 40 pozorišnih predstava, snimila je više od 110 filmova.

Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film „San“, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Đorđevića, a onda i celu Jugoslaviju. Iako nijedan film nije kao prvena, Neda je ipak realizovala uloge koje su postale glavni pečati njene lepe karijere.

Počevši od uloge iz filma "Ko to tamo peva", zatim "Jutro","Višnja na Tašmajdanu", "Sumnjivo lice", "Policajac sa Petlovog brda", "Ptice koje ne polete","Nečista krv".... i još mnoge drige ubrajaju se u legendarne filmove naših prostora.

Na filmskom festivalu u Puli za svoju ulogu plivačice Delfine, u filmu „Ispravi se Delfina“, u režiji Aleksandra Đorđevića, nagrađena je Srebrnom arenom. Govorila je da joj je ta uloga jedna od najdražih jer je od malena volela plivanje, pa se dosta pronalazila u njoj.

Nedu prate mnogobrojne nagrade, ali od značajnijih za svoja ostvarenja na filmu dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke", kao i nagradu "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Napustila nas je u svojoj 67. godini , ali "sedmu umetnost" i "daske koje život znače" dugo će nas još podsećati kako je plovila kroz živote uloga koje je obeležila.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • petarle

    10. januar 2023. | 19:57

    Divna glumica,steta sto nas je rano napustila

    Podelite komentar