• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepota i čvrst karakter i u 75. godini su njen zaštitni znak: Džesika Lendž, glas starijih glumica u Holivudu

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džesika je optužena da se tokom godina podvrgnula zatezanju lica, podizanju obrva i nebrojenim drugim kozmetičkim procedurama. Ali, ona se u intervjuima nikada nije osvrtala na to, već je govorila o tome kako se na starije žene gleda u Holivudu, kao jedna od retkih koje i dalje dobijaju poželjne uloge

  • 0
Džesika Lang Foto: Shutterstock

Džesika Lendž nikada nije potvrdila ili demantovala glasine o plastičnoj hirurgiji, ali fanovi su opsednuti glumičinom transformacijom tokom godina. Danas, kada puni 75 godina, ona izgleda neverovatno kao pre dve decenije, a ništa se puno nije promenilo od njenog debitantskog pojavljivanja u Holivudu. 

Oskarovka graciozno stari i uspela je da ostane u centru pažnje, da dobija dobre i zahtevne uloge i da svakom liku da specifičnost. Ali, za to se valjalo izboriti. I ta borba je potrajala.

Nakon optužbi da je radila botoks i da je nemogiće da "tu ništa nije dirano", Džesika je optužena da se tokom godina podvrgnula zatezanju lica, podizanju obrva i nebrojenim drugim kozmetičkim procedurama.

Ali, ona se u intervjuima nikada nije osvrtala na to, već je govorila o tome kako se na starije žene gleda u Holivudu, kao jedna od retkih koje i dalje dobijaju poželjne uloge.

- Mislim da se nije mnogo promenilo da vam kažem istinu. Ja ne. Nije pitanje starosti ili izgleda. Ako moćnici nisu zainteresovani za priču o ženi određenog uzrasta, onda starije žene neće biti uključene u te priče.

- Da su muškarci i dalje fascinantni, privlačni i muževni, a žene stare i da više nisu senzualne ili lepe - to je fantazija koja nema nikakve veze sa stvarnošću - rekla je za "Wrap".

Kao glumica, Lendž je retko birala lak put.

Podstaknuta duhom avanture, putovala je od malog grada Minesote do boemskih četvrti Pariza i Menhetna, a zatim do svog prvog holivudskog "testa" na ekranu. Uzbuđena zbog svog filmskog debija, kao "devojka u nevolji" u "King Kongu" iz 1976. godine, nastavila je da usavršava svoje veštine, sve vreme težeći većem.

Nakon niza hvaljenih filmova, prvi put se na Brodveju pojavila sa 43 godine, a kada je ta produkcija dobila loše kritike, stalno se vraćala na scenu sve dok nije zaslužila pohvale. Uhvatila je ulogu u prilagođenom Šekripovom delu u 50, a ušla u televizijske serije sa 62.

Usput je dobila dva Oskara (najbolja sporedna glumica u filmu "Tutsi"; najbolja glumicau ostvarenju "Plavo nebo"), pet Zlatnih globusa, tri Emija, a 2016. za ulogu u "Dugodnevno putovanje u noć", nagradu Toni za najbolju glumicu.

Lendž je bila jednako hrabra van seta. Upuštala se u dugogodišnje veze sa muškarcima, plesačem Mihailom Barišnjikovim, sa kojim ima ćerku, i dramaturgom-glumcem Semom Šepardom, sa kojim je dobila sina i ćerku pre nego što su se razdvojili 2009. godine. Snažno čuvajući privatnost svoje porodice, odgajala je svoju decu u ruralnim skrovištima, ali nikada nije oklevala da se upusti od nešto veće od sebe: od 2003. godine služi kao ambasador dobre volje UNICEF-a.

Lendž je 2013. objavila da razmišlja o povlačenju, ali to se nije desilo. Njena izdržljivost ne projektuje se samo u borbi za dobre uloge starijih glumica na televiziji. "Želja je da se uradi nešto hrabro. Da bude izazov", rekla je za "AARP".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Miona Marković o mjuziklu "Cigani lete u nebo"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona