• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poklonili joj "neplodnu" zemlju, pa počela da zarađuje od nje: Sara je najmlađa Afroamerikanka milionerka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je imala 11 godina, već je dobijala ponude za brak

  • 0

Sara Rektor iz Oklahome je imala samo 10 godina kada joj se život sasvim promenio, i to davne 1913. godine. Ona je rođena 1902. godine u sadašnjoj severnoistočnoj Oklahomi koja je u to vreme bila indijska teritorija. Njeni roditelji su bili farmeri i oslobođenici - izraz koji se koristio za opisivanje Afroamerikanaca koji su bili bivši robovi indijanskih plemena i njihovih potomaka. Odrasla je pored petoro braće i sestara.

Njena porodica kao građani nacije Muskogi ispunjavala je uslove za dobijanje 160 jutara zemlje, 97 kilometara dalje od njihovog mesta stanovanja, kao deo programa raspodele zemlje, tada jako bezvredne.

- Zemlja koju su dali Sari bila je jako peščana i kamenita, pa je njen otac očajavao jer na njoj ništa neće moći da poseje - rekla je Anita Arnold iz Centra za oslobođenje crnaca u Oklahoma Sitiju.

I povrh svega toga, naravno, porodica je morala da plaća porez u iznosu od 30 dolara godišnje, približno današnjih 1000 dolara. Njenom ocu je porez bio veliki teret da je podneo peticiju okružnom sudu da proda zemljište, međutim, odbijen je zbog određenih ograničenja na zemljištu.

Prema Anitinim rečima, njen otac je u februaru 1911. godine iznajmio zemlju, "potpisao zakup sa naftnom kompanijom" koja je uspela da pronađe jedan od najvećih basena na imanju. Izbušili su bunar koji je donosio dnevno 2500 barela nafte (400 metara kubnih). Tako je Sara sa porodicom dnevno počela da prima prihod od 300 dolara.

Preko noći je porodica postala bogata, a Sara je konkretno postala jedna od prvih afroameričkih milionera u zemlji u tom trenutku, piše "Kgou.org". Tadašnji zakon je zahtevao da se punokrvnim Indijancima, odraslim crncima i deci, dodele "dobro poštovani" beli staratelji. Navodno je on dobijao basnoslovne novce dok je ona dobijala nešto mizerno. U ovom slučaju su ga roditelji sami izabrali i to je bio porodični prijatelj Ti Džej Porter, stočar i komšija porodice.

Ponude za brak i uplitanje suda

Njihova situacija se proširila svetom, pa je porodica počela da dobija zahteve za pozajmice, novčane poklone, ali i za brak, iako je Sara tada imala samo 11 godina, piše "Vikipedija".

Sudija Lihi je u to vreme bio sudija okruga Muskogi koji je zapravo imao nadležnost nad Sarinim imanjem.

- Odmah u nedelju sam otišao u porodicu čim je otkrivena nafta. U prisustvu roditelja i njihovog advokata razgovarali smo o celoj situaciji i dogovorili neke bolje uslove za porodicu. Jedna od tih promena je bila i izgradnja kuće sa pet spavaćih soba pošto su u tom trenutku živeli u kolibi - izjavio je sudija.

U jesen 1914. godine, Sara i sestra Rebeka otputovale su na Institut Taskigi u Alabami, gde su upisale osnovnu školu. Odatle su otišle na Univerzitet u Tenesiju kada se i cela porodica preselila u Tenesi.

Kada je Sara napunila 21. godinu (1922), konačno je mogla da upravlja svojim novcem. Volela je da se zabavlja, volela je automobile koje je stalno kupovala, ali je volela i muziku. Veliki krah je doživela 1929. godine, kada je izgubila dosta novca na Volstritu, ali je ipak imala sasvim dovoljno da živi ugodno do kraja života.

Dva braka

Sara se dva puta udavala, a prvi put je imala samo 20 godina. Dobili su tri sina, Keneta, Leonarda i Klarensa pre nego što su se razveli posle sedam godina zajednice. Potom se udala i drugi put, za vlasnika restorana sa kojim je ostala u ljubavi sve do smrti.

Kako su jednom prilikom rekle njene sestričine, Sara se uopšte nije ponašala kao bogatašica. Bila je bogata i slavna, ali se nikad nije ponašala uobraženo i nadobudno. Novac nije bila jabuka razdora u porodici, naprotiv. Sara je kupila i jednu farmu gde su se svi okupljali i često su zajedno provodili vreme.

- Naša majka ju je zvala "sestra", a za nas je bila "tetka sestra" - rekle su Dona, Rosina i Debi.

Preminula je 1967. godine, sahranjena je veoma blizu mesta na kom je odrasla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sanja iz Valjeva oslikava tanjire, koji su stigli i do Indije i Amerike

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona