• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ikona pop kulture Grejs Džons danas puni 76. godina: Supermodel čiji je život uzbudljiviji od svakog filma

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Glumica, pevačica, tekstopisac, bivši supermodel, ikona modne i društvene scene decenijama je muza nekih od najpoznatijih umetnika

  • 0
Grejs Džons, Grejs Džouns Printskrin: Youtube/The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Ona je pevačica,  tekstopisac, supermodel, producent ploča i glumica. Jamajčanka čija ekstravagantna pojava pleni već decenijama danas puni 76. godina. Ona je Grejs Džons.

Rođena je u Španskom gradu na Jamajci, gde su je podigli baka i deda, Džonsonova je svoj prvi album objavila davne 1977. godine, i pored specifične mešavine R&B zvuka, diska, regea, elektronike, fanka i densa, u svetu muzike uvek će da ostane upamćena po neobičnim omotima albuma.

U svetu filma ostaće najpoznatija po ulozi u filmu o Džejmsu Bondu iz 1985."Pogled na ubistvo" i horor film "Vamp" iz 1986. Svoju karijeru zaokružila je predhodnih godina objaviši autobiografiju koju je nazvala "Nikada neću pisati svoje memoare". U knjizi objavljenoj 2015. godime napisala je svoje mišljenje o Rijani, Lejdi Gagi, Niki Minjaž, Madoni, Majli Sajrus i Bijonse i sve prokomentariala da oseća da - kopiraju njen stil.

Grace Jones, Grejs Džouns Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ova ikona pop kulture danas (19. maja) slavi 76. rođendan, iako se čini da ne stari ni fizički ni mentalno.

- I iz majke sam izašla na noge, ne na glavi. Ljuta i vrišteći - napisala je Grejs u ​​svojoj autobiografiji, a upravo ova rečenica usmira ceo njen karakter i  ličnost koju je oblikovalo odrastanje sa tri brata:

- Kada odrasteš sa tri brata, moraš da se takmičiš sa njima i budeš i bolja od njih u svim muškim igrama i sportovima, jer će te automatski izbaciti iz kombinacije. To me je svakako u velikoj meri definisalo i postalo deo moje ličnosti. Kada sam bila manekenka, kolege su me optuživale da im kvarim imidž i da zbog moje eksplozivne prirode ljudi u svetu mode imaju loše mišljenje o tamnoputim manekenkama. A već sa 18 godina sam znala sam da podignem ton i da viknem na agente da nam plate šou koji smo napravili. I zaista su me shvatali ozbiljno.

Njeno detinjstvo je bilo neobično kao i ona sama. Prema Wikipediji, majka Mardžori i otac Robert V. Džons preselili su se u SAD, gde je radio kao farmer. Tokom pokušaja samoubistva doživeo je "duhovno iskustvo" koje ga je inspirisalo da postane sveštenik. Tako su deca ostala sama sa bakom i njenim mužem Pirtom.

- Bio je strog i kažnjavao nas i pre nego što smo išta pogrešimo. To je bilo pravo fizičko zlostavljanje. Stvarno sam ga mrzela - opisala je svoj život do 13. godine pre nego što su ih roditelji odveli u Lincourt, blizu Sirakuze u Njujorku gde je učila šanski i bila religiozno vaspitavana: - Moje detinjstvo su obeležile batine i Biblija. Nisam smela da obučem ni sandale u kojima su mi se videli prsti na nogama. Moja kosa je uvek morala da bude ravna i uredna.

Grace Jones, Grejs Džouns Foto: Ana Maria Wiggins / Alamy / Alamy / Profimedia

Čim je napunila 18 godina, pobunila se i otišla u Njujork. Kratko vreme je radila kao go-go plesačica, da bi uskoro potpisala ugovor sa modnom agencijom u Njujorku. Već početkom 70-ih preselila se u Pariz i nosila modele najpoznatijih kreatora. Stan je delila sa budućom suprugom Mika Džegera – Džeri Holom, i glumicom Džesikom Lang, a vreme je provodila sa dizajnerima poput Karla Lagerfelda i Đorđa Armanija.

Uskoro se okrenula i muzici, a njeni specifični i energični nastupi privukli su pažnju mnogih, uključujući i umetnika Endija Vorhola, i druge stalne goste kultnog kluba Studio 54. Prema njenoj priči, ona je bila i poslednja osoba koju je Vorhol portretisao.

Njne život je obeležila i droga. Otvoreno priča o konzumiranju LSD-ija i kokaina, životne faze koja je trajala do 90-ih godina. Čak je i zatvorena zbog posedovanja droge.

Sa grafičkim dizajnerom, fotografom i ilustratorom Žan-Polom Gudom, koji se pobrinuo za omote njenih albuma, imidž i scenske nastupe je 1979. godine dobila sina Pola Goudea. Ipak, pored burnog ljubavnog života, bila je udata samo jednom od 1996. za Atilu Altaunbaja, telohranitelja i pevača, ali brak nije dugo potrajao.

- Prestali smo da živimo zajedno nakon što mi je tokom svađe gurnuo dva kuhinjska noža pod grlo - ispričala je Džons.

Grace Jones, Grejs Džouns Foto: Ralph Dominguez / Zuma Press / Profimedia

Bila je i u turbulentnoj vezi sa glumcem Dolfom Lundgrenom, sa kojim se upoznala 80-ih godina kada je bio njen telohranitelj. Švedski akcioni junak proslavio se kao Ivan Drago u "Rokiju", a na početku karijere bio je u senci svoje devojke. Njihovu vezu su pratile i hvalospevi Lundgrena o navodnim orgijama koje su on i njegova deovjka organizovali često.

- Grejs je bila temperamentna devojka. Često je imala zabave do kasno u noć, a ja sam morao da ustanem u sedam ujutru da bih trenirao sa Silvester Staloneom i po dva puta dnevno šest meseci. Bio sam umoran od treninga, pa mi je jednom ponudio da prenoćim kod njega, što je uznemirilo Grejs. Sledećeg jutra me je pozvala kućepaziteljka i rekla mi da moram da idem kući jer mi je Grejs spalila odeću - priseća se glumac.

Osamdesetih je njena filmska karijera dobila zamah, pa je tako glumila u desetak filmova od kojih su najpoznatiji „Konan” sa Arnoldom Švarcenegerom i „Pogled na ubistvo” kao Bond devojka u kojem je imala intimnju scenu sa Rodžerom Murom, iako nijedno nije bilo oduševljeno time.

- Igrati u "Džejmsu Bondu" je kao da ste lik u Diznijevom crtanom filmu - znala je da kaže.

Jedna od najprepoznatljivijih ličnosti američke muzičke scene, Grejs Džons već skoro četiri decenije definiše muziku, modu i umetnost i pop kulutru generalno. A u osmoj deceniji života i dalje odiše neiscrpnom životnom energijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prelepa Sindi Kraford bez šminke u sauni pleni lepotom i krajem šeste decenije života

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona