• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jedina i najveća ljubav bili su joj fosili: Tužna priča začetnice geologije Meri Anin, žene u muškom dobu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Danas stoji u bronzi na mestu na kom se istorijom upisala u istoriju

  • 0

Meri Aning je ime koje možda i ne prepoznajete, ali je svakako veoma interesantna dama, koja je uspela da svoju ljubav zapečati u istoriji. Kada pominjemo njenu "ljubav", verovatno očekujete neku interesantnu ljubavnu priču koja je inspirisala mnoge pisce, no, Meri Aning je žena koja je za života imala jednu pravu ljubav - fosile. I, iako možda nije bila inspiracija za ljubavne romane, Meri je inspirisala mnoge žene vekovima kasnije, ali i druge svojim velikim doprinosom u svetu geologije.

Ovo je priča o ženi koja je volela fosile, koja se smatra začetnicom geologije, ali i o još jednoj u nizu mnogih, čije su se ideje zataškavale samo jer je bila - žena.

Nakon očeve smrti, zarađivala je za porodicu prodavajući fosile

Meri Aning rođena je 21. maja 1799. godine u malom engleskom selu Lajm Ridžisu u Dorsetu. Odrastala je u velikoj, ali i siromašnoj porodici sa devetoro dece. U bedi i siromaštvu, jedina deca koja su ostala živa do svog punoletstva bila su Meri i njen tri godine stariji brat. Ovo nažalost u to doba nije bilo neobično, jer su u to vreme od raznih bolesti stradala deca, najčešće do pete godine života.

Kao dete, Meri je često provodila vreme na obali, skupljajući školjke. Interesovanje za morski svet i fosile nasledila je od svog oca Redžisa, koji je pored primarnog zanimanja kao stolar nalazio fosilne ostatke na liticama blizu njihovog porodičnog doma, na samoj obali mora. Eli Mur, njena majka, bila je domaćica, koja je i nakon što je sahranila sedmoro dece, uspela da ostane jaka za Meri i njenog brata. Ali, kada je Meri imala 11 godina, njen otac umire i za sobom odnosi jedini finansijski izvor svoje porodice. Ipak, Meri i njen stariji brat Džozef nastavljaju da sakupljaju fosile iz okoline njihovog doma, i ne sluteći da će uskoro postati zaslužni za gotovo najveća otkrića fosila do tada u Engleskoj,  a verovatno i na svetu.

S obzirom na to da su joj mogućnosti za školovanje bile gotovo nikakve, Meri je naučila da čita i piše u kongregacionalističkoj nedeljnoj školi, koju je pohađala.

Sem Merine porodice, još neki lokalni stanovnici mesta su godinama unazad iskopavali i prodavali fosile raznoraznih oblika i veličina kojima su nekad pripisivana i lekovita i mistična svojstva. Srećom, živeli su na lokaciji koja je najbogatija fosilima, pa su Meri i njen brat, kao što je nekad i njihov otac činio, prodavali zanimljie fosile turistima koji dođu da obiđu obalu. Na ovoj obali i plitkom, morskom dnu, mogli su se naći različiti fosili koji datiraju još iz doba jure.

Sa 12 godina je doživela prvo veliko otkriće

Njihovo prvo poznato otkriće je bilo 1811. godine kada je Meri imala 12 godina. Njen brat Džozef je iskopao lobanju Ihtiosaurusa, a nekoliko meseci kasnije Meri je sama pronašla ostatak skeleta koji su prodali gospodaru obližnjeg imanja, koji ga preprodaje poznatom kolekcionaru, koji ga je izložio u London - pravi lanac, koji je počeo malom, radoznalom devojčicom.

Godine 1820. Tomas Birč, poznati kolekcionar, saznao je da porodica Aning mora da proda svoj nameštaj kako bi platila dažbine i hranu, jer skoro godinu dana nisu imala nikakva veća otkrića. Tad je on odlučio da u njihovo ime proda na aukciji fosile koje je kupio od njih. Aukcija je održana 15. maja 1820. godine i prikupljen je veći iznos sredstava, a kupci su za taj trodnevni događaj dolazili i iz Pariza i Beča. Sakupljeno je oko 400 funti, što je poboljšalo porodičnu finansijsku situaciju, a ova aukcija je porodicu Aning uzdigla u geološkoj zajednici.

Meri je nastavila da izdržava porodicu prodajom fosila, a njeni najprodavaniji fosili su bili beskičmenjaci koji su bili uobičajeni pronalasci u toj oblasti, koje je prodavala za nekoliko šilinga. Kako je Meri kasnije nastavila da pravi važna otkrića tako je i njena reputacija rasla.

Desetog decembra 1823. godine Meri je pronašla prvog kompletnog Pleziosaurusa, 1828. je pronašla prvog letećeg gmizavca poznatog kao Pterosaurus, a 1829. i skelet ribe Skvaloraje. Iako je imala ograničeno obrazovanje čitala je svu moguću literaturu koju je mogla da nađe, a radila je i seciranje životinja uključujući ribe i sipe kako bi bolje razumela anatomiju fosila sa kojima je radila.

Meri je uspela da uštedi dovoljno novca da kupi kuću sa staklenim izlogom za svoju radnju, a otvaranje su ispratile i lokalne novine, a ubrzo su radnju počeli da posećuju mnogi geolozi i kolekcionari iz Evrope.  Iako su je mnogi priznati stručnjaci konsultovali za mišljenja ona je, zato što je žena i dalje u naučnoj zajednici tretirana kao autsajder.

Još jedan vodeći geolog, Roderik je svoje terenske radove obavljao u jugozapadnoj Engleskoj, u Lajmu zajedno sa svojom ženom Šarlot, koju je ostavio nekoliko nedelja kako bi vežbala rad na terenu radeći sa proslavljenom Meri Aning. Kasnije su Šarlot i Meri postale prijateljice, a Šarlot je kasnije pomogla Meri da izgradi svoju mrežu kupaca širom Evrope, kroz svoja poznanstva sa uticajnim geolozima.

U decembru 1830. godine Meri pronalazi još jedan značajan fosil. U pitanju je bio skelet nove vrste, Plesiosaurusa, koji je prodat za 200 funti.

Umire kao žena za koju svi znaju, ali bez ijednog priznanja

Meri Anin je umrla od raka dojke u 47. godini života, devetog marta 1847. godine. Pre njene smrti, primetilo se da joj je rad "oslabio", a kada su saznli za njenu dijagnozu, geološka zajednica prikupljala je novac da joj pomognu, piše "Vikipedija".

Nakon njene smrti predsednik Geološkog društva je napisao hvalospev koji je pročitao na sastanku društva i objavio ga i to je bio prvi takav hvalospev napisan za ženu i za nekoga ko nije član društva.

U rodnom mestu, postavljena je velika statua 2022. godine, na 223. godišnjicu Merinog rođenja. Meri danas izrađena od bronze, stoji sa čekićem i fosilom u ruci, gledajući na litice gde su je čekala njena najveća životna otkrića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanka je već 11 godina vulkanizerka: “Ruke se operu, obraz nikad”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona