• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Slatko, slađe, najslađe: Patuljasta svinja, vaš novi kućni ljubimac

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ova životinjica više nije nikakva senzacija ako se gaji u domu, ali razmislite da li za prijatelja želite baš nju, jer traži posebne uslove za život

  • 1
Mini svinje Foto Shutterstock

Svinja kao kućni ljubimac više nije nikakva senzacija.

Mnogi ljudi proveli su detinjstvo odrastajući sa ovom životinjom. Međutim, uslovi u kojima su nekada živeli razlikuju se od današnjih, pogotovo ako se radi o urbanoj sredini.

Želite prase kao kućnog ljubimca? Morate biti sasvim sigurni da hoćete baš ovu životinjul

Uslovi življenja koji odgovaraju čoveku menjaju se sa dolaskom svinje u dom.

Ona od vlasnika traži posvećenost, strpljenje, trudi i mnogo ljubavi.

Smeštaj i odlike

Kad živite sa mačkom ili psom, izbor njihovog životnog prostora, navike i ponašanje su uglavnom poznati. Šta je sa temperamentom svinje? Kakav i koliki životni prostor zahteva? Šta sme da jede? Koliko dugo živi i od čega može da oboli?

Svinja, bez obzira na veličinu, treba da ima veći životni prostor, sa mestom za spavanje i hranjenje, i posebnim delom za obavljanje nužde. Srećom, nije reč o velikom prostoru, jer svinje koje se drže u domovima su patuljaste. To su minijaturne, dekorativne vrste koje su veoma dobri i poslušni ljubimci.

Težina patuljaste svinje je od 40 do 80 kilogama, dok minijaturne rase nemaju više od 15 kilograma. Postoje i mikro rase, a neke, poput mini majalina, nisu teške ni kilogram!

Boja i izgled

Mini svinje Foto: Shutterstock

Ne postoji standard koji određuje njihovu obojenost. Pojavljuju se u svim bojama, od nežno roze, boje breskve, peščane, đumbir, mramorne, boje skuše do crne.

Patuljaste svinje od običnih se razlikuju po ljupkijem izgledu. Njuškice su im skraćene, a telo zaobljenije. One su vesele i razigrane, privržene osobi koja ih hrani, dobrodušne i radoznale. Vole igru sa decom, lako postaju prijatelji sa drugim kućnim ljubimcima, tolerantne su i ne vole usamljenost.

One nisu brze ni okretne kao mali psi, pa im je u mnogo čemu potrebna pomoć vlasnika.

Obratite pažnju na žice, kablove, zavese, grejače i sve što viri ili visi. Apsolutno sve mora biti zaštićeno maskama i nedostupno ustima ovih malih proždrljivaca. Patuljaste svinje neće se lako kretati po uglačanim podovima, poput parketa, laminata, pločica.., pa postavite itison ili drugu podlogu koja se ne kliza.

Za i protiv svinje ljubimca

Mini svinje Foto Shutterstock

Patuljaste rase imaju dug životni vek (od 12 do 20 godina), čiste su i bez mirisa, nisu sklone alergijama, ne zaražavaju se buvama, slabo se mitare, brzo se dresiraju, nisu glasne, ne jedu mnogo niti im je potrebna česta nega. Komunikativne su, osećajne i veoma inteligentne.

Ali: nije dobro da držite ovu malu životinju u domu, a da budete nezainteresovani za njeno vaspitavanje. Pre nabavke mini svinje raspitajte se o veterinaru koji ima iskustvo u lečenju ovih životinja, i ne dozvolite sebi da razmazite prase!

Vaspitavanje patuljaste svinje je sastavni deo brige o njoj. Ona može biti veoma glasna, jer voli takvu komunikaciju sa vlasnikom. Ne ostavljajte je dugo samu, jer će prežvakati sve što joj padne pod zube. Strah koji doživljava ona suzbija oprezom, ali i napadima besa.

U domu će veselo pozdravljati goste i mahati repićem kao pas. Neće se buniti protiv šetnje na povocu. Ona voli sunce i aktivnost, vodu i plivanje, ali ne voli vlagu u smeštaju.

Nega i zdravlje

Mini svinje Foto Shutterstock

Patuljasta svinja ne podnosi prljavštinu između papaka, pa joj redovno perite noge. Prija joj boravak u toploj i suvoj prostoriji. Umesto toaleta postavite joj kutiju koja se obično nabavlja za mačke. Svinja veoma brzo nauči komande koje se tiču higijenskih navika. Ona je antialergijski ljubimac.

Nemojte planirati parenje ovih ljubimaca, jer je komplikovano. Mužjaka kasrirajte a ženku sterilišite, da vam se ne bi pravili neprijatnosti obeležavanjem teritorije urinom.

S vremena na vreme odvedite ljubimca na pregled: mini svinja je podložna mnogiim oboljenjima, posebno bolestima pluća. Vakcine, povremeno čišćenje papaka i ušiju su obavezni, kao i redovan pregled zuba.

Ishrana patuljaste svinje

Mini svinje Foto Shutterstock

Patuljasta svinja je svaštojed, pa jede i granule za pse i mačke. Dajte joj mnogo voća - banane i jabuke, povrće, sir, žitarice, zobene pahuljice, mlečne proizvode, bez dodatka začina i šećera. Leti može da jede i svežu travu, a čista voda je obavezna.

Gojaznost je njen problem, pa obratite pažnju na količinu i sastav namirnica. Ne nasedajte na tužan pogled koji moli hranu! Preporučuju se dva kalorična dnevna obroka. Izvodite je u šetnje, gde će trčati, zabavljati se i igrati.

Oglašavanje

Svinja kojoj je sve potaman ne menja telesni stav. Razmaženo, iritirano ili uplašeno prase će promeniti položaj ušiju, mlatiti glavom, udarati vilicama i vikati.

Bergštreser (buba prase) je nastala u Nemačkoj. Ima belo telo sa malim crnim mrljama ili je u kombinaciji crno telo - bele fleke.

“Bube” se odlično prilagođavaju suživotu sa ljudima, privržene su vlasniku, smirene, dobrodušne i brzo uče. Nije im važno gde žive, samo da budu u centru pažnje, uz životinje i ljude u okruženju. Veoma su odane.

Mini svinje Foto Shutterstock

Mini majalino je najmanja rasa mini svinja koja se gaji u Italiji. Bebe su teške od 400 do 500 grama, a odrasle ne prelaze 10 kilograma. Nije toliko popularna kao “buba”, ali je omiljena, jer su majušna. Smatra se najpametnijom mini svinjom, jer brzo uči komande “sedi”, “dole”, “mesto” i slično. Može da nauči da vlasniku donese papuče, ali ume i da se osveti ako je često kažnjavate!

Odgajivači su u stalnim naporima da smanje težinu i veličinu ovih životinja, ali i da im produže životni vek.

Kako izgleda život sa majušnom svinjom, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari