• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Identifikovan verovatni predak savremenih kopitara koji je živeo pre 65 miliona godina

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici sa Državnog univerziteta Kenta, Gradskog univerziteta Njujorka i Mičigenskog univerziteta su prvi put identifikovali verovatnog zajedničkog pretka svih savremenih životinja koje imaju kopita.

  • 0
Militocodon lydae Foto: Journal of Mammalian Evolution (2024). DOI: 10.1007/s10914-024-09716-5 (CC BY 4.0)

Analizirali su fosile pronađene u Koloradu. Od 2016. je pronađeno više fosila (lobanja i vilica) iste vrste u blizini Kolorado Springsa. Istraživači su pronašli dokaze da je to stvorenje, Militocodon lydae, verovatno predak svih modernih životinja koje imaju kopita.

Fosili su od životinje velike otprilike kao savremena činčila (ili pacov) i teške oko 455 grama. Živela je pre otprilike 65 miliona godina, u paleocenu, nakon propasti dinosaurusa.

Istraživači su napravili 3D virtuelnu verziju te prastare životinje i otkrili da pripada porodici Periptychidae. Takođe su napravili dijagrame zuba i uporedili ih sa drugim fosilima i savremenim životinjama.

Zubi te životinje predstavljaju evolucioni razvoj u načinu žvakanja. Ovaj nalaz ukazuje da je M. lydae kopitar – možda prvi u svojoj porodici, što ga čini pretkom svih savremenih životinja koje imaju kopita.

Osim toga, promena u načinu žvakanja može doprineti boljem razumevanju kako se život oporavio nakon što je kataklizmički udar ubio tako mnogo biljaka i životinja na Zemlji.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>