• 0
 ≫ 

Dosadile su vam obične salate? „Badem slaninica“ će podići vašu salatu na viši nivo

 ≫ 

Obrok salate su odličan način da u jednom obroku unesete u organizam širok spektar korisnih nutrijenata. One su jedan od nezamenljivih elemenata zdrave plant based ishrane. Ipak, kako bi salate uvek bile nove i interesantne treba ih povremeno osvežiti novim i zanimljivim dodacima

  • 0
Bademi Foto: Pixabay

Zato vam danas donosimo jednu simpatičnu ideju kako da obogatite svoje omiljene salate„hrskavu badem slaninicu“. Ovaj zanimljiv dodatak može postati deo i drugih plant based jela, kao što su na pr. paste ili buda činije (kombinacija celovitih žitarica i biljnih proteina sa raznim vrstama povrća).

Badem slaninica“ se pravi pomoću 6 jednostavnih sastojaka. Za pripremu možete upotrebiti gotove listiće badema, ili uzeti cele neoljuštene bademe, pa ih sami krupno naseckati. Varijanta upotrebe celih neljuštenih badema je čak i bolja, jer oni nakon pečenja postaju hrskaviji, a i njihova tekstura bolje upija ukuse začina.

Nutritivne prednosti badema (očekivano znatno su veće od "slaninice")

Inače, za bademe se smatra da utiču na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem lošeg holesterola, kao i putem svojim protivupalnih i antioksidantnih efekata. Visok procenat nezasićenih masti u bademima utiče pozitivno na sastav i količinu masnoća u našem telu, naročito kada u ishrani bademima zamenimo namirnice sa visokim udelom zasićenih masti (na pr. slaninu) ili rafinisanih ugljenih hidrata. Bademi takođe podržavaju zdravlje i rast dobrih bakterija u debelom crevu.

Kontrolisana istraživanja su pokazala da unos orašastih plodova smanjuje upalne procese u organizmu, štiti krvne sudove i smanjuje insulinsku rezistenciju. Interesantno je da i pored velike količine kalorija na 100 g, istraživanja nisu potvrdila vezu između unosa orašastih plodova i prekomerne telesne težine. Naprotiv, unos orašastih plodova je u istraživanjima povezan sa manjom telesnom težinom i manjim rizikom od gojaznosti, verovatno zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti, nutrijenata za koje se smatra da donose osećaj sitosti.

Za "badem slaninicu" potrebno je:

  • Sirovi neoljušteni bademi 140 g
  • Soja sos 2 kašike
  • Maslinovo ulje 1 kašika
  • Javorov sirup (ili drugi tečni zaslađivač) 1 kašika
  • Paradajz pasta ½ kašičice
  • Dimljena paprika u prahu 1 kašičica (ako nemate dimljenu može i obična aleva paprika, ali onda pastu od paradajza zamenite barbekju sosom, jer vam treba dimljeni ukus)

Postupak:

  1. Uključite rernu i zagrejte je na oko 120°C (na jačoj vatri bademi bi brzo izgoreli)
  2. Pažljivo oštrim nožem presecite bademe uzdužno, ako je moguće i na više od dva dela
  3. Iskombinujte u posudi ostale sastojke za marinadu i dobro ih promešajte
  4. Dodajte bademe u marinadu i promešajte da se oblože svim sastojcima
  5. Izručite ih na pleh obložen papirom za pečenje u tankom sloju i pecite oko 10-15 minuta, pa ih promešajte i pecite otprilike još toliko. Gotovi su kada izgledaju da su se osušili
  6. Izvadite pečenu „badem slaninicu“ iz rerne i ostavite da se hladi. U početku će delovati da su meki, ali će brzo postati hrskavi kako se budu hladili. Pečeni bademi su najbolji kada su sveže ispečeni, ali ih možete čuvati i u tegli sa poklopcem bar nedelju dana.

Stajanjem „badem slaninica“ malo gubi na hrskavosti, ali je uvek možete ponovo učiniti hrskavom ako je ubacite u rernu na nekoliko minuta na nižoj temperaturi da se ponovo malo prosuši.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari