• 0
 ≫ 

Pripremite začas: Zdrav i neodoljiv čokoladni namaz sa tajnim sastojkom, koji će sve oduševiti

 ≫ 

Naš današnji predlog je čokoladni humus. Humus? Znamo, navikli ste na slane varijante humusa kao namaza, ali to ne znači da se dobre stare leblebije ne mogu upotrebiti i u slatkoj varijanti. Naime, leblebije su prilično neutralnog ukusa, pa uz odgovarajuću kombinaciju sastojaka mogu imati svestrane primene

  • 0
Čokoladni namaz Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Za sve ljubitelje čokolade donosimo vam ideju za savršen jednostavan i zabavan posni  dezert – čokoladnu „umakalicu“ od leblebija. Ovaj veganski dezertni namaz je neodoljivo kremast, bogatog ukusa koji podseća na smesu za brauni (pre nego što ga ispečete). I ne samo da je ukusan… Ovaj slatki namaz je i zdrav, a i lako se pravi od samo 6 sastojaka.

Čokoladni humus možete poslužiti gostima uz sveže voće za umakanje (jagode, banane, maline, breskve, jabuke). Za umakanje u ovo čokoladno savršenstvo mogu poslužiti i neki posni keksići, pa čak i slane grisine ili perece (ova slano-slatka kombinacija je pun pogodak). Naravno, možete ga konzumirati i uz prepečen integralni hleb kao odličnu kombinaciju za doručak, uz čašu biljnog mleka.

Da bi dobili super-kremastu konzistenciju čokoladnog humusa, preporučujemo da leblebije iz konzerve prokuvate 15-20 minuta u vodi sa malo sode bikarbone. Ovaj korak će dodatno omekšati leblebije i njihovu spoljašnju opnu. Tajnu ovog postupka otkriva nam simpatična Sem Turnbol sa profila @itdoesnttastelikechicken.

Za pripremu čokoladnog humusa najbolje je upotrebiti blender, jer će on dati glatkiju teksturu u odnosu na secko ili multipraktik.

Humus se tradicionalno pravi sa dodatkom tahinija (paste od susama), ali je u ovoj čokoladnoj varijanti on zamenjen kikiriki puterom. Ipak su kikiriki puter i čokolada najbolji prijatelji! Ukoliko iz nekog razloga izbegavate kikiriki puter, bez problema ga možete zameniti i puterom od badema ili lešnika, pa čak i suncokreta.

Za čokoladni humus potrebno je:

  • 250 g oceđenih kuvanih leblebija (iz konzerve)
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Kikiriki puter 60 g
  • Zaslađivač po izboru 4 kašike (javorov sirup, agave ili neki drugi)
  • Kakao 20 g (2 kašike)
  • 3-4 kockice leda
  • Malo vanila arome (po želji)
  • Biljno mleko po potrebi – nekoliko kašika

Postupak:

  1. Ocedite leblebije od tečnosti iz konzerve i isperite ih. Stavite leblebije u manju šerpu, dodajte vodu i pola kašičice sode bikarbone, pa prokuvajte 15-20 minuta da dodatno omekšaju. Procedite ih i ispirajte pod hladnom vodom da se što više ohlade (tako će čokoladni humus biti glatkije teksture)
  2. Stavite prokuvane i ohlađene leblebije u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima i izblendajte do potpuno glatke i kremaste konzistencije (tu će pomoći i kockice leda). Biće potrebno da povremeno zaustavite blender i špatulom skinete masu sa unutrašnjosti blendera. Po potrebi dodajte malo biljnog mleka do željene gustine
  3. Probajte pripremljeni humus i zasladite još malo ako je potrebno.

Pripremljeni namaz čuvajte u frižideru. Čokoladni humus poslužite hladan uz kriške svežeg voća ili hrskave posne keksiće za umakanje. Uživancija bez griže savesti može da počne!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari