• 0

Slane veganske palačinke: Ukusan i zabavan način da ubacite više povrća u ishranu svoje porodice

Ko ne voli palačinke? Širom sveta ljudi vekovima prave palačinke na mnogo različitih načina. I to ne samo slatke. Palačinke sa dodatkom povrća su često na meniju mnogih kultura, kao hranljiv, ukusan i zabavan način za konzumaciju nekih od najzdravijih namirnica na planeti

  • 0
Slane palačinke od krompira Foto: Shutterstock

Iako se čini da slatke palačinke preuzimaju primat, mnoge kulture širom sveta i dalje obožavaju slane varijante. Svaka od njih karakteriše se svojim jedinstvenim ukusom i tradicionalnim sastojcima. Evo nekih primera: Korejanci obožavaju pikantne palačinke sa kimčijem (fermentisano povrće na korejski način), Grci prave mini palačinke sa tikvicama ili spanaćem, Irci i Jevreji preferiraju mini palačinke od krompira, a u Indiji se palačinke prave sa testom od fermentisanog sočiva i pirinča.

Za razliku od slatkih palačinki, koje se uglavnom jedu za doručak, slane palačinke sa povrćem su odličan izbor za obrok u bilo koje doba dana. One mogu biti prilog glavnom jelu ili hranljiv obrok same za sebe. Istovremeno su i odličan način da, zbog probirljivijih članova porodice (čitaj: deca), „zakamuflirate“ povrće u obrok koji se svima dopada.

Još jedna prednost slanih palačinki je što se brzo spremaju, ne zahtevaju puno sastojaka, a mogu da budu i odličan način da iskoristite ostatke povrća koji vam se muvaju po frižideru.

Uobičajeni sastojci slanih palačinki sa povrćem

Kao i slatka verzija, većina slanih palačinki bazira se na testu koje se tipično sastoji od: brašna, veziva (ono što čini da se palačinke ne raspadaju), nekog skroba ili gustina (opciono), povrća, začina i dodatka za dizanje testa (prašak za pecivo ili soda bikarbona).

Za pripremu slanih palačinki mogu se koristiti različite vrste brašna, počevši od tradicionalnog pšeničnog, preko integralnih od različitih vrsta žitarica, pa sve do brašna od mahunarki (na pr. leblebija ili sočiva).

Vezivo za slane palačinke je često jaje, ali u veganskoj, odnosno plant based verziji, to su najčešće mleveni lan ili čia semenke natopljeni u vodi (dok ne dobiju lepljivu teksturu). Plant based palačinke mogu se povezati i akvafabom – tečnošću iz kuvanih leblebija. Kada začinjavate slane palačinke, osim standardnih soli i bibera, pustite mašti na volju i isprobajte različite kombinacije začina u skladu sa povrćem koje dodajete ili šmekom koji želite da postignete.

Uobičajeno povrće koje se koristi za slane palačinke: tikvice, krompir, batat, crni i mladi luk, šargarepa, paprike i ljute paprike, pečurke, kao i lisnato povrće – kupus, spanać i sl.

Kako poslužiti slane palačinke

Palačinke sa povrćem odlično se slažu uz salatu, a mogu se poslužiti i uz neku čorbicu za kompletan i bogat obrok. Osim toga, slanim palačinkama „odlično stoje“ različiti topinzi, namazi, ali i sosevi.

Možete ih posuti seckanim svežim začinima, na pr. peršunom ili bosiljkom, ili na pr. mladim lukom, kockicama avokada, svežom rukolom. Slane palačinke možete premazati i nekim veganskim namazom – na pr. krem „sirom“ na bazi orašastih plodova, semenki ili tofu sira ili ih poslužiti uz neki sos – na pr. vege tzatziki, tahini sos ili posni majonez sa dodatkom ljutog sosa, itd…

Slane palačinke se mogu čuvati nekoliko dana u frižideru i po potrebi podgrejati u rerni ili mikrotalasnoj.

Okonomyaki – japanske slane palačinke

Potrebno je:

  • Čia semenke 3 kašike + 125 ml vode
  • Brašno 125 g (stavite brašno koje volite – pšenično, speltino, heljdino…)
  • Prašak za pecivo 1/2 kašičice
  • Voda 125 ml
  • Batat izrendan na krupno 75 g (može i šargarepa umesto batata)
  • Svež kupus iseckan na tanke froncle 300 g
  • Mladi luk 2-3 struka – iseckan na tanko
  • So, biber, đumbir u prahu (po želji), čili
  • Tahini sos: tahini (pasta od susama) 60 g + 1 kašika soka od limuna + 1 kašika vode + so + ljuti Srirača ili drugi sos po ukusu

Za početak potrebno je pripremiti „čia jaje“ mešanjem čia semenki sa vodom. Ostavite da to odstoji dok pripremite ostale sastojke i iseckate povrće. Pomešajte brašno sa začinima i praškom za pecivo, pa dodajte vodu i čia semenke nabubrele u vodi. Dobro izmešajte testo i onda dodajte svo seckano povrće, pa njega promešajte tako da sve svo povrće obloži testom. Zagrejte tiganj i pržite okonomyaki palačinke tako što na malo ulja stavite smese toliko da, kada je pritisnete, dobijete slanu palačinku debljine oko 1 cm (ili malo više). Pecite na srednjoj vatri po 3-4 minuta sa svake strane.

Pripremite jednostavan tahini sos i poslužite sa ovim slanim palačinkama. Od ove količine dobije se oko 12 kom.

Latkes – slane palačinke sa krompirom i spanaćem (iz jevrejske tradicije)

Potrebno je:

  • Mleveni lan 1 kašika + 3 kašike vode
  • Krompir 6 komada srednje veličine
  • Crni luk 1 glavica (manja)
  • Svež spanać iseckan 200 g (možete zameniti i smrznutim)
  • Mladi luk 1 struk sitno iseckan
  • Ovseno brašno 30 g (ili ga zamenite sa oko 40 g nekog drugog brašna po želji)
  • Začini: beli luk u granulama 2 kašičice, mleveni kumin 1 kašičica, aleva paprika 2 kašičice, ljuta paprika, biber 1/3 kašičice, so 1 kašičica

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremite pleh sa papirom za pečenje. Napravite „laneno jaje“ tako što ćete pomešati kašiku mlevenog lana sa 3 kašike vode i ostaviti da odstoji. Izrendajte krompir i dobro ga ocedite stiskajući ga rukama da izađe što više vode (ne želite gnjecave palačinke). Spanać iseckajte i kratko obarite ili ako je zamrznut odmrznite ga u mikrotalasnoj. Ocedite baren spanać od viška vode.

Pomešajte sve sastojke za latkes palačinke u jednoj posudi. Na kraju umešajte i „laneno jaje“. Promešajte dobro sve zajedno, a onda čistim rukama uzimajte smese koliko vam staje na dlan i oblikujte u manje palačinke debljine oko 1 cm (ili malo više). Poređajte ih na papir za pečenje i stavite u rernu. Peku se obično oko 30 minuta, ali ih je na pola tog vremena potrebno špatulom okrenuti. Ove palačinke možete i pržiti u tiganju, ali je pečena verzija zdravija, jer izbegavamo ulje.

Palačinke od krompira poslužite uz vegansku kiselu pavlaku ili tartar sos

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari