• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogu li mame tokom trudnoće uticati na razvoj deteta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostvariti se u majčinstvu jeste jedan od visokih prioriteta svake žene. Deca nam donose radost, sreću i smisao života. Oblikovati jedno malo biće u odraslu, nezavisnu jedinku sposobnu da se nosi sa svim onim što nam život donosi jeste zahtevno, ali prelepo iskustvo kojem svaki roditelj teži

  • 2
PremiumPharma Foto: Premium Pharma/Predrag Todorović

U današnjem modernom svetu, punom brzih promena i štetnih navika, važno je posvetiti se prevenciji. Pitanje koje se često postavlja jeste da li buduće mame tokom same trudnoće mogu preventivno uticati na kasniji razvoj deteta. O ovoj vrlo značajnoj i aktuelnoj temi govorili su eminentni stručnjaci iz svojih oblasti: ginekolog prof. dr Aleksandra Novakov-Mikić, mikrobiolog doc. dr Irena Aranđelović, ginekolog doc. dr Dragan Stajić, kao i pedijatar dr Slobodan Maričić na skupu koji je održan sinoć u prelepom ambijentu novosadskog restorana Kalem.

Pored zdrave ishrane i urednog načina života, postoji još nešto što majke mogu da urade za dobrobit i sebe i svojih beba, a to je kontinuirana upotreba vaginalnih probiotika i kvalitetnih prenatalnih vitamina tokom same trudnoće.

PremiumPharma Doc. dr Irena Aranđelović, mikrobiolog; Foto: Premium Pharma/Predrag Todorović
PremiumPharma Doc dr Dragan Stajić, ginekolog, Foto: Premium Pharma/Predrag Todorović

Postoji direktna veza između mikrobioma majke i zdravlja bebe. Zdrav mikrobiom crevne, vaginalne i urinarne regije nas štiti od infekcija, odgovoran je za dobar imuni odgovor, učestvuje u sintezi vitamina i hormona i sprečava razvoj različitih hroničnih oboljenja.

Stručnjaci iz različitih oblasti su sinoć javnosti predstavili najnovija naučna saznanja koja pokazuju da upotreba probiotika tokom trudnoće itekako utiče na sam razvoj i zdravlje bebe nakon rođenja. Naime, dokazano je da bebe čije mame su se tokom trudnoće uzimale probiotike najnovije generacije kao što su Biota intima kapsule imaju manje grčeva, jači imunitet, bolje varenje i manju incidencu nastanka nekih hroničnih oboljenja kao što su alergijske reakcije i astma, a najnovija istraživanja ispituju i vezu prenatalne upotrebe probiotika sa prevencijom nastanka dijabetesa tipa 2.

PremiumPharma Prof. dr Aleksandra Novakov – Mikić, ginekolog, Foto: Premium Pharma/Predrag Todorović

Prevremeni porođaji i pobačaji su nešto što brine svaku majku. Prof. dr Novakov-Mikić smatra da upotrebom inovativnih prenatalnih vitamina, kao što su Maternity kapsule obogaćene alfa lipoinskom kiselinom i laktoferinom, obezbeđujemo zdrav razvoj ploda, sprečavamo prevremene kontrakcije i preteće pobačaje, ali utičemo i na kognitivne sposobnosti deteta kasnije tokom razvoja i školovanja. Takođe, istakla je da je upotreba Biota intima i Maternity kapsula u kombinaciji odlično rešenje za svaku trudnicu.

PremiumPharma Pedijatar dr Slobodan Maričić, Foto: Premium Pharma/Predrag Todorović

Dr Maričić je, kao pedijatar, izneo svoju zabrinutost porastom broja dece sa atopijskim reakcijama i smatra da bi prenatalna upotreba probiotika i laktoferina mogla da smanji ovu pojavu. Mikrobiolog Doc. dr Irena Aranđelović je sa mikrobiološkog aspekta govorila o značaju laktobacila i probiotika na celokupno zdravlje.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, struka se u jednom slaže: Ukoliko želite zdravu i bezbrižnu trudnoću i dete sa što manje zdravstvenih problema tokom odrastanja, razmotrite uzimanje kvalitetnih vaginalnih probiotika i prenatalnih vitamina od prvog do poslednjeg dana trudnoće, kao i tokom perioda dojenja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Iskustvo

    2. jun 2023. | 19:27

    Može još kako,moja supruga je uveče na spavanje išla u 22 h,a ustajala u 6 h,tako je posle i beba kad je nahrani u 22 h,spavala do 6 h ujutro! Nismo uopšte imali problem onih noćnih nespavanja!

    Podelite komentar

  • Iggy

    2. jun 2023. | 20:41

    Naravno da ima!

    Podelite komentar