• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koga roditelj među prvima treba da pozove kad dete nestane: Stručnjak o tome kako se pribrati i dalje delovati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovakav strah je neopisiv, ali se roditelji u ovakvim situacijama moraju pribrati koliko je to moguće

  • 0
Roditelji plaču, muž žena, devojka decko, muškarac tužni Foto: Shutterstock

Nestanak dvogodišnje devojčice Danke Ilić uznemirio je ceo region. Mnogi su podelili i svoja iskustva, koja su se, srećom, dobro završila, a stručnjake smo pitali kako postupiti u takvim, strašnim situacijama.

Panika onog momenta kada uočite da nema vašeg deteta može izvući najbolje, ali i ne tako dobre reakcije za takvu situaciju. Zato je važno pribrati se i odreagovati što bolje možete, a o tome govori psiholog i psihoterapeut Brankica Šaljić Milenković.

- Imati dete je najlepše i ujedno najstrašnije što može da nam se desi. Roditelji će razumeti šta kažem ovim. Ta količina straha da detetu nešto strašno može da se desi je neprepričljiva i neprevodiva u reči. Kako ostati pribran? Veoma teško. Može pomoći da se svim silama potrudimo da stanemo na momenat i udahnemo i izdahnemo par puta, duboko, pre nego krenemo u potragu - opisuje naša sagovornica i dodaje:

- Treba nam neko koga možemo pozvati, a ko na nas inače deluje umirujuće, da bude naš glas razuma i da nas vodi kroz proces, dok se ne saberemo. Suze i strah su normalna osećanja i zavisi od ličnih kapaciteta da li smo u stanju da se "zaledimo" ili će nas strah preplaviti.

Prema rečima naše sagovornice, panika može kao i u svim drugim situacijama da pogorša i situaciju i stanje, jer tada nismo u stanju da donosimo racionalne odluke.

- Uvek se treba nadati najboljem, nema predaje ni pripreme za najgore, jer to ni nije u prirodi kad je dete u pitanju. Nada ostaje i celoživotno u slučajevima nestanka, dok se, ako je već takav ishod, ne pojavi dokaz da dete više nije živo, što nadamo se nije slučaj ovog puta. Šaljemo dobru energiju i pozitivne misli da se ova agonija što pre završi i to srećno - navodi naša sagovornica Brankica Šaljić Milenković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jurić: Sistem "Pronađi me" je jako brzo pokrenut, nadamo se pronalasku deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica