• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Motorni razvoj deteta - Enigma do današnjih dana

A. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepšem smislu, pomaže na dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar

  • 0
Pampers Pants Foto: Promo

Koliko smo samo puta čuli rečenice:

  • kako smo mi čuvali decu
  • pomozi mu, stavi ga da sedne, vodi ga za ruke
  • stavi ga malo na noge na ih oseti
  • nemoj ga na pod, prehladiće se
  • morate svakoga dana praktikovati "tummy time" ili u prevodu, morate stavljati dete na stomak
  • ja sam svoje dete stavljala u dubak, pa šta mu fali
  • moje dete nije puzalo, pa ne mora svako dete da puzi
  • morate baš ovako držati dete da bi jačalo kontrolu glave
  • stopala su kriva, golicajte ih ovako i razgibavajte onako
  • samo je ovo pravilna šema za podizanje...

U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepšem smislu, pomaže nam dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar.

Mnogo puta je pisano o motornom razvoju. Rasprave na temu šta bi trebalo i kada, na koji način, nepresušan je izvor dilema i briga. Vreme u kome živimo, zaista nudi naučno objašnjenje razvoja deteta u svim oblastima razvoja: socio-emocionalni, kognitivni odnosno saznajni, procenu funkcije šake, ili finu motoriku, grubu motoriku. Dr Vukićević navodi da je kretanje deteta zaista nešto što prvo uočavamo i predstavlja izraz kako je organizovan njegov centralni nervni sistem. Međutim rasprava ne bi smela da se vodi u okvirima šta mora i kada mora dete da uradi, kao i šta je "pravilno" a šta "nepravilno" u kretanju deteta.

Deca su različita u mnogim aspektima razvoja. Počev od telesne mase i dužine, gde mnogo studija kada su deca merena na dnevnom nivou pokazuje da nekada za 24h mogu u dužini dobiti 2cm a onda uslede periodi stagnacije ili postepenog rasta. Taj trend se nastavlja i za stariju decu. Telesna masa je takođe važna komponenta kada je savladavanje motoričkih veština u pitanju: krupnija deca će sporije usvajati motoričke veštine samo zbog telesne mase i velikog uticaja gravitacije na naše kretanje.

Karakter deteta, eventualno refluks koji neka deca imaju (ili češće bljuckanje kada ih stave na stomak), garderoba, pelene (da li roditelji stavljaju u tetra pelene odn.široki povoj ili koriste jednokratne pelene koje kada su pune i nekomforne, usporavaju kretanje deteta), mogu uticati na razvoj motoričkih veština, kaže dr Vukićević. Takođe se često čuje da roditelji ostavljaju decu u ljuljaškama, nosiljkama, ogradicama duže periode u toku dana uz uključene sadržaje sa ekrana, što dodatno pasivizira decu.

Šta je ono što kaže nauka?

  • dete moramo posmatrati kao celinu
  • sve oblasti razvoja se prepliću
  • motorički razvoj podstiče istraživanje, funkciju šake, saznajne sposobnosti, razvoj govora
  • dete kroz kretanje upoznaje prostor, motivisano je da pronađe formu kretanja koja ga dovodi do željene tačke koju želi da ispita.

Dr Vukićević navodi da uredan psihomotorni razvoj podrazumeva ogroman broj različitih načina na koji deca dolaze do onoga što žele. Najlepše i najlakše im je kada su ili komotno obučeni sa adekvatnom jednokratkom pelenom, poput Pampers Pants pelene koja ih ne usporava ili kada su bez odeće, jer onda upijaju senzacije iz okruženja svim čulima.

Kada govorimo o tome kada je vreme da dete nešto uradi, dr Vukićević kaže da je važno zapamtiti da za sve oblasti razvoja postoje periodi kada je očekivano da se to desi. Najveći broj dece urednog razvoja će se samostalno okrenuti sa leđa na stomak od 4 do 6 meseca a sa leđa na stomak, što je kompleksnija aktivnost između 4 i 9 meseca. Ono što najveći broj roditelja očekuje , kada su kukovi u redu je sedenje. Sedenje ne treba povezivati sa razvojem kukova. Ako postoji medicinski razlog za loše oblikovane kukove, ortopedi preporučuju način lečenja. Fiziološki nalaz na kukovima ne podrazumeva postavljanje deteta u sedeći položaj da bi naučilo da sedi. Mnoga deca će dugo bauljati, puzati, sedeti bočno, a neće se postaviti u sedeći položaj, jer žele da se kreću i istražuju. Najveći broj zdrave dece samostalno pređe u sedeći položaj u vremenskom periodu između 7. i 13. meseca, kada se dešava i propuzavanje a najveći broz dece urednog razvoja prohodava u periodu izmedju 10. i 20. meseca.

Između ovih motoričkih veština, postoji veliki broj varijacija na temu kretanja. Neka deca će koristiti strategije okretanja po podu sa jedne na drugu stranu uz promenu pravca. Neki će bauljati, oslanjajući se na stomak i povlačeći se unapred rukama. Neki će bauljati povlačenjem jednom rukom i odgurivanjem jednom nogo. Drugi pronađu sistem kretanja na leđima tako što prave luk i odbacuju se unazad proveravajući pravac kretanja i promenu pravca da bi došli do cilja. Jedan broj dece će se postaviti u sedeći položaj i koristiće različite forme kretanja iz sedećeg položaja odgurivanjem, skakutanjem, premeštanjemsa jedne na drugu stranu. Uspravljanje i prohodavanje predstavlja veliki izazov. Kada se podignu i stanu na noge, sledi duži period uvežbavanja: ustajanja, padanja, bočnog hoda, stajanja bez pridržavanja, par koraka i potom sve stabilnije prelazak kraćih pa dužih distanci.

Neverovatno je je da deca koja su prohodala, za otprilike 6 sati aktivnog kretanja u toku dana, naprave 14000 koraka (46 terena za američki fudbal) i padnu 100 puta za to vreme. Deca iz srednje klase čuju 2150 reči za jedan sat i 30 miliona reči za jednu godinu. U uzrastu od 2 meseca, dete napravi oko 2,5 milina pokreta očima, sa 3,5 meseci 3-6 miliona. Zato dragi roditelji, razmišljajte, beležite, stimulišite decu. Pričajte im, obezbedite slobodan prostor za igru koji je za njih bezbeda, nudite igračke, posvetite im svoje vreme. Brzina kojom uče posmatrajući nas, učestvujući sa nama, učiniće i vaše i njihove živote bogatijim, a pelene poput Pampers Pants pelena koje pružaju trostruku zaštitu od curenja, onogućavaju vašoj bebi da osvoji korake koji su pred njom. Trostruka zaštita od curenja podrazumeva postojanje stop&protect džepa koji sprečava izlivanje sadržaja po leđima bebe, 360 stepeni fit podrazumeva postojanje fleksibilnih ivica pelene oko nogu i struka prateći prirodnu konturu bebinog tela čime se izebava curenje i super upijajuće jezgro štiti kožu vaše bebe.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica