• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nije čudo što je godišnjica tragedije u Ribnikaru baš na današnji najtužniji dan": Tugujemo, ali ne očajavamo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povodom ovog tužnog dana, na svom "Instagram" profilu pratiocima i vernicima se obratila i Andrea Kereš, mlada devojka koja je završila Pravoslavni fakultet u Beogradu, a koja mlade uči o pravoslavlju na svom nalogu pod nazivom @verouciteljka

  • 0
Godišnjica tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar Foto: Nikola Tomić

Godišnjica masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je 3. maja 2023. živote izgubilo devet učenika i radnik obezbeđenja škole, obeležava se danas programom "Buđenje".

Dečak (tada 13) u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na današnji dan pre godinu dana ubio je devet učenika i radnika obezbeđenja i ranio više njih.

Iako je napolju kiša, ljude danas ništa nije sprečilo da odaju počast anđelima kojima su životi prekinuti na današnji dan prošle godine u klupama OŠ "Vladislav Ribnikar".

Povodom ovog tužnog dana, na svom "Instagram" profilu pratiocima i vernicima se obratila i Andrea Kereš, mlada devojka koja je završila Pravoslavni fakultet u Beogradu, a koja mlade uči o pravoslavlju na svom nalogu pod nazivom @verouciteljka.

- Nije čudo što je godišnjica tragedije u Ribnikaru baš na današnji, najtužniji dan. Imamo toliko razloga za tugu.

Imamo toliko razloga za promene kako se nikada ništa slično ne bi ponovilo. Zalivajmo decu vrlinama. Napravimo od njih poštene hrišćane…a, da bismo to mogli, moramo da počnemo od sebe, jer deca uče iz primera.

- Ako se već nazivamo hrišćanima, budimo Hristov pokretni bilbord. Budimo mu najbolja reklama- tako da svako ko prođe pored nas može da oseti da smo živi hram Duha Svetoga. Da i bez da nas pita ko smo i šta smo, može da oseti ljubav i vaskršnju radost. Zbog toga se svi praznici vrte u krug, da nas podsećaju iznova i iznova… Iako znamo da je Hristos ubijen pre 2000 godina i da je vaskrsao… Znamo i da se Ribnikar desio prošle godine i da su oni sada na najlepšem mogućem mestu, u Carstvu Nebeskom… Ali ničiji put do Carstva Nebeskog ne treba da bude takav.

- Zato menjajmo se, svaki dan. Neka nam Hristos bude mera u SVEMU što radimo. U suprotnom, ako ostanemo isti, i dalje ćemo biti čovečanstvo koje ubija Boga i decu - napisala je ona u objavi sa zaključkom "Znamo da sledi vaskrsenje".

Najtužniji dan pred vaskrsenje, Veliki petak je dan na koji se obustavljaji svu poslovi, osim bojenja jaja, koja će najaviti dan vaskrsenja Hristovog. Post je tog dana najstroži, čak se i ne jede do iznošenja plaštanice, a svakako je to post na vodi. Shodno tome, alkohol se ne pije, a u narodu je uvreženo mišljenje da se ne pije crno vino niti bišlo šta slične boje, što simbolizuje prolivanje nevine krvi Hristove.

Ovo je dan kada ne zvone zvona, koja su znak radosti, već se sve vreme tokom bogosluženja koristi drveno klepalo. Tačnije, od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne čuju se zvona, da bi onda zvonko objavila pobedu života nad smrću.

To je dan kada nema pesme niti slavlja, već sve prati misao o teškom Hristovom stradanju, koje je bilo takvo, kako Sveti Vladika Nikolaj Velimirović kaže, da je „samo vaskrsenje moglo nagraditi ovoliko stradanje. Samo se vaskrsom Hristovim može priroda i naša savest umiriti".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica