• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ukazati tinejdžeru da njegovo ponašanje ima posledice? Pedagog Jelena Holcer dala odgovor zabrinutoj mami

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posledica uvek treba da bude direktno vezana za uzrok, nikako šire

  • 0
Majka mama ćerka svađa Foto: Shutterstock

Juče je u MTS Dvorani održana regionalna konferencija Fondacije Novak Đoković pod nazivom "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice".

Cilj konferencije bio je upoznavanje različitih pristupa roditeljstva kroz razgovore i interaktivna predavanja sa stručnjacima, praktičarima, istraživačima, predstavnicima različitih organizacija i institucija.

Na jednom takvom predavanju, pedagog Jelena Holcer je kroz temu "Kako da lakše razumete potrebe tinejdžera", želela da roditeljima približi šta njihovu decu dovodi do određenih obrazaca ponašanja i kako roditelji treba da se postave, tražeći odgovore pre svega u sebi i svom ponašanju.

Jelena je kao diplomirani pedagog posvećena radu sa roditeljima i decom punih 25 godina. Njeno radno iskustvo obuhvata poslove u različitim školama i predškolskim ustanovama, izdavačkim kućama, radio i tv stanicama.

Nakon održanog predavanja, koje je u roditeljima osvestilo dosta toga, jedna mama je zatražila primer rešenja za konkretan problem koji ima sa svojom tinejdžerkom.

Naime, ona je želela da zna šta bi bila dobra, korisna i učinkovita kazna za to što se njena ćerka u gradu zadržala duže od dva sata i nije se javila kada dolazi kući.

- Kašnjenje nije bitno, nego kako detetu to predstaviti kao nešto što ima svoje posledice? Zakasnila je dva sata, mi smo rekli da smo zabrinuti, kako dalje teče komunikacija? - pitala je jedna zabrinuta mama tinejdžerke.

- Uvek je ta posledica jako dobra i učinkovita, a efikasna je kad je direktno povezana sa nekim postupkom. Na primer, ako je zakasnila dva sata, bez opravdanja, mogla je da se javi, a nije, pa je zakasnila. Šta bi bila odgovarajuća posledica? Da ta posledica bude bude direktno vezana za to. Ne oduzimanje telefona, ne da joj sutra ne date da proslavi rođendan, nego da sledeći put ne izađe napolje - počela je Jelena Holcer svoje obrazloženje.

mama tinejdžerka sukob Foto: Shutterstock

Možda je to lakše objasniti na primeru kada su deca manja. Malo dete se uporno igra loptom u stanu, a vi ste više puta rekli ne. Dobra i odgovarajuća posledica za to je oduzimanje lopte. Kako Holcer objašnjava, ovo nazivamo dobrom posledicom zato što dete tačno zna šta ga čeka ako sledeći put uradi to isto. Oduzimanje telefona navodi kao kaznu koje se roditelji najčešće sete, ali to bi bila odgovarajuća posledica samo ako imate neki dogovor sa detetom o vremenu provedenom na telefonu koje je ono prekoračilo.

Uzrok - dete je prekršilo dogovor o tome koliko može da koristi telefon. Posledica - telefon mu se oduzima na neko određeno vreme.

- To je ono što je važno, da vaša posledica, kazna ili rezultat budu uvek što je više moguće u direktnoj vezi sa nekim konkretnim postupkom. E, to onda ima rezultat. Zašto? Zato što dete to može lako da memoriše i onda ono zna - "Ja kada uradim to i to, onda me čeka to i to". Dete tako ima neku vrstu izbora, da li će to da ponovi ili ne. I ako vi uvek reagujete sa istom posledicom za isto ponašanje, onda to ima rezultat - zaključila je Jelena Holcer.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica