• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mamu Mariju sa invaliditetom brine da li je se ćerke stide: "Ja osećam da imam snagu veću nego Novak Đoković"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Msc. Irena Orlović joj je zahvalila na pitanju pa ponudila odgovor koji zahteva pre svega otvoren razgovor, mnogo vremena i strpljenja za obostrano razumevanje

  • 0
mama, tinejdžerja Foto: Shutterstock

Na jučerašnjem predavanju Msc. Irene Orlović, u sklopu konferencije Fondacije Novak Đoković "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice", stručnjakinja u psihosocijalnom savetovanju i neurolingvističkoj psihoterapiji govorila je o tome kako osnažiti tinejdžera da neguje svoju autentičnost.

S obzirom na to da je predavanje bilo vrlo inspirativno, razumljivo je da je prisutnim roditeljima ukazalo na potencijalne nove metode koje treba da uvedu u vaspitanje svoje dece, ali je Irenino izlaganje otvorilo i mogućnost roditeljima da je otvoreno pitaju o konkretnom problemu koji imaju sa svojim tinejdžerom, odnosno o tome u kakvu se ono ličnost razvija.

Jedna mama Marija se prva hrabro javila i pred prepunom salom rekla da je muči to kako njene tinejdžerke gledaju na njen invaliditet i da sumnja da se jedna toga stidi, dok je drugu motivisalo da se na većem nivou brine i o mami, ali i drugim ljudima.

- Ja sam Marija, imam dve tinejdžerke, 15 i 12 godina, a takođe sam i osoba sa invaliditetom. E sad, baš sam jutros povela svoju stariju kćerku koja je pošla na takmičenje iz pružanje prve pomoći. Negde mislim da je to povezano baš sa tim mojim invaliditetom, da ona ima potrebu da se takmiči u pružanju prve pomoći, jer je u dosta situacija pomagala meni. A sa druge strane, još jedno pitanje u sklopu ovog, onaj stid što ste pominjali, ponekad mislim da se stide toga što ja imam invaliditet koji se vidi kroz otežano kretanje ili tako nešto i imam utisak takav utisak. Mlađa mi kaže: "Mama, ti si iz prošlog veka", a starija ne kaže, ali vidim da ne voli da se pojavim negde gde će neko od njenog društva primetiti kako se ja na primer krećem.

Msc. Irena Orlović joj je zahvalila na pitanju pa ponudila odgovor koji zahteva pre svega otvoren razgovor, mnogo vremena i strpljenja za obostrano razumevanje.

mama, tinejdžerka Foto: Shutterstock

- Kada imamo roditelja koji ima neki određen invaliditet ili neke određene probleme, bolesti ili neke mentalne bolesti ili nešto drugo što je teško u porodici, deca znaju, to kad se rekli za prvu pomoć, deca znaju razviti sebe kao spasitelja i to može biti teško i otežavajuće za njih, jer deca žele najviše na svetu da njihovom roditelju bude dobro. Bez obzira na sve što oni rade, njima je jako važno da mi budemo dobro i da nama pomognu. I to je nešto o čemu Vi uvek možete pričati sa svojim detetom. I reći: "Gledaj, ja se sad osećam tako kako se osećam..." - rekla je Orlović, pa nastavila:

- Živimo u vremenu takvom kakvom živimo, taj osećaj je tu. Ne morate reći: "Nemoj da me se stidiš", ako ste primetili da Vas se dete stidi, ali možete pričati o tome šta Vi osećate po tom pitanju. Pazite, to može biti jedna velika snaga detetu, da takav jedan primer ima, da ima mamu koja se bori, koja sa toliko otežavajućim okolnostima zapravo postiže rezultate, to može motivisati dete da mu sutra, na neki način, to bude velika, velika prednost. Možete uvek reći svoje emocije, šta Vi osećate, vi slobodno pričajte o tome, vrlo otvoreno, šta se dogodilo, kako se Vi sad osećate u tom celom procesu. Znači, trenutke zajedničkog druženja gde zapravo delite sa svojim detetom sve svoje strahove i sve ono što Vi osećate da se događa unutar Vas. I na neki način, kad ste razotkrili autentično svoje, ono što zaista osećate: "Ja imam takav život i kako se ja unutar tog života nosim, možda je meni nekada teško, osećam se nekad, kao mama koja ima invaliditet, da možda vam nekad oteževam život. Možete slobodno reći da se nekad možda plašite za mene, da želite mi možda pomoći, ali verujte ja sam jaka, ja mogu". I pričajte šta osećate - zaključila je msc Irena Orlović.

- Ja osećam da imam snagu veću nego Novak Đoković - nasmejala je mama celu salu, na šta su joj svi prisutni aplaudirali.

- Eto, toliko je snage u Vama, treba živeti i sa time - uzvratila je Orlović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prezentacija "Violine od osmijuma", najvrednije nove violine na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica