• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

12 kineskih saveta za zdravo odgajanje deteta: "Ako ne možeš da hodaš daleko, neka te knjige odnesu"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kinezi dosta ulažu u vaspitanje svoje dece

  • 0
Kineska porodica, Kina, porodica, šetnja Foto: Shutterstock/imtmphoto

Kina i uopšte kineski narod poznati su po mnogo čemu. Ističu se u gotovo svim sferama, a ono po čemu možda i prednjače jesu odnosi u porodici i ophođenje prema deci.

Roditeljima u Kini je jako važno da budu tu za svoje dete i naravno da dosta pažnje poklanjaju odnosu sa najmlađima i grade ga na pravi način. U nastavku je 12 citata kojima se Kinezi diče i koje svakodnevno primenjuju kada je reč o odgajanju dece, prema "Sohu.com".

1. Dete moje, moraš naučiti da kuvaš. Ovo nema veze sa služenjem ljudima. Tako možete biti ljubazni prema sebi kada ljudi koji vas vole nisu u blizini.

2. Sine, moraš naučiti da voziš. Ovo nema veze sa statusom. Na ovaj način možete ići gde god želite u bilo koje vreme, a da nikoga ne pitate.

3. Sine, moraš ići na koledž, formalni univerzitet. Ovo nema nikakve veze sa akademskim kvalifikacijama. Moraš da doživiš godine u životu, život koji je slobodan i pun knjiga.

4. Dete, da li znaš koliko su daleko tvoji otisci, koliko ti je široko srce? Samo sa širokim umom bićeš srećan. Ako ne možeš da hodaš daleko, neka te knjige odnesu.

5. Dete, da su na svetu ostale samo dve činije vode, jedna činija bi služila za piće, a druga posuda bi služila za pranje lica i donjeg veša. (Ova izjava govori da samopoštovanje nije povezano sa bogatstvom ili siromaštvom).

6. Deco, ne plačite i ne žalite se čak i ako nebo padne. To će samo još više slomiti srce onima koji vas vole, a ponosnijima onima koji vas mrze.

kineskinja, mama i ćerka, mama i dete Foto: Shutterstock/Eastfenceimage

7. Deco, čak i ako jedete običan pirinač sa soja sosom, na njega treba staviti čistu salvetu i elegantno sedeti. Živite jednostavan život veoma elegantno.

8. Deco, kada idete na neko udaljeno mesto, osim fotoaparata, ne zaboravite da ponesete olovku i papir. Pejzaž je isti, a raspoloženje gledanja u njega se nikada neće ponoviti.

9. Deca moraju imati svoj prostor, čak i ako je samo pet kvadratnih metara. Može vas sprečiti da završite na ulici i sretnete loše ljude kada se posvađate sa ljubavnikom i pobegnete u besu. Što je još važnije, kada ste poletni, postoji mesto za vas da se smirite i date svom srcu kutak za odmor.

mama i ćerka na izletu Foto: Pixabay

10. Dete moje, moraš biti obrazovan kada si dete i imati iskustva kada odrasteš, i tada ćeš imati izuzetan život.

11. Deco, uvek budite ljubazni ljudi. Zapamtite, ljubaznost će vas učiniti najomiljenijom osobom od Boga. (Ovo se ne odnosi na nužno bogatstvo i moć. Dobra dela se nagrađuju dobrim delima, a nagrada je ljubav).

12. Deca, osmeh, elegancija i samopouzdanje su najveće duhovno bogatstvo. Ako ih imate, imate sve. To su najveća lična prednost.

Da li vam se dopadaju i hoćete li usvojiti?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dragan i Ivana Šućurović imaju 12 dece, a za doručak moraju da potroše najmanje 30 jaja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica