• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrinuta mama objasnila zašto roditelji sve manje učestvuju u igri sa decom, a sve više su na telefonima

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Od nas se traži previše"

  • 0
mama, dete, telefon Foto: Shutterstock

Vaš telefon sadrži vaš ceo svet: posao, prijatelje, vesti, igre, fotografije, odnosno uspomene. Nije ni čudo što je tako lako biti "uvučen" u ekran.

Ali ako ste često fokusirani na svoj telefon kada ste sa svojim detetom, to može uticati na vaš odnos. Rasejani roditelji će provoditi više vremena u interakciji sa sadržajem na telefonu, a manje u značajnoj komunikaciji i igri sa mališanima.

Čini se da pametni telefoni odvlače roditelje od negovanja osećaja povezanosti kada provode vreme sa svojom decom, a sigurno ste već naučili da deca to i te kako primećuju.

Ovim problemom pozabavila se i mama Pejdž koja je iznela svoje gledište ove zabrinjavajuće pojave u društvu.

- Mnogi nas prozivaju da ne gledamo svoju decu, da smo previše zauzeti telefonima. Da, upravo sam bila na treningu svog sina i rekla bih da je 75 odsto roditelja bilo zadubljeno u telefone - rekla je u videu koji je objavila na "TikToku".

Ali pored toga što je izvestila o konkretnoj situaciji, objasnila je i šta se krije iza toga.

- Samo želim ponuditi drugačiju perspektivu. Prosečan roditelj radi puno radno vreme. Nema mesta u vrtićima, ne možemo naći dadilju, nemamo bake i deke na raspolaganju. Dakle, roditelji ne vise bez veze na svojim telefonima. Tehnički, oni rade. Ako su na treningu u 16 sati, verojatno su još uvek na poslu. Odgovaraju na mejlove, uključeni su u sastanke ili obavljaju važne pozive - pojasnila je.

@sheisapaigeturner As parents, we need to be conscious of one and how we use our phones. However, a lot of the critique online specifically about parents being on their phone I could activities is likely missing the full picture. Many parents are multitasking. They are working while at basketball, they are ordering groceries while at dance practice. They are doing many things at one time and juggling all of it as soon as they can. #millennailmom #sportsmom #parentingadvice #socialmedia #workingmom #wfhmom #workingparent ♬ original sound - Paige

A onda se osvrnula na to da su ovi roditelji bar prisutni i uključeni u to da dođu i odu zajedno sa decom, što nije bio slučaj nekada kada je ona odrastala.

- Mene bi roditelji samo odbacili i otišli. Danas se od nas traži više. Traži se da budemo na svakom treningu, na svakoj utakmici. Traži se da radimo puno radno vreme i pokupimo dete na povratku iz škole. Od nas se traži da smo prisutni za sve, a to je nemoguće. U idealnom svetu, naša bi deca povremeno imala treninge, a mi bismo bili potpuno prisutni. Ali od nas se traži previše, a mnogi nemaju taj luksuz da budu na sto strana odjednom - zaključila je.

I zaista, mnogi se i jesu složili sa Pejdž, rekavši da je dala dobre argumente. Njen video je utoliko korisniji jer je oodstakla na razmišljanje o problemu, pa će se neki roditelji predomisliti kada sledeći put budu sedeli na klupici u parku, umesto da se dobacuju loptom sa svojom decom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hrvatska igračica i influenserka snimila u avionu plač bebe, njena reakcija je razbesnela žene

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica