• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas je Međunarodni dan porodice: Pitali smo poznate šta je za njih bezuslovna ljubav koja se u njoj rađa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznata glumica nam je napisala i pesmu

  • 0
Porodica Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/Jadranka Ilić, ATAImages/Antonio Ahel, Shutterstock

Danas, 15. maja, obeležava se Međunarodni dan porodice. To je dan kada se posebna pažnja posvećuje značaju ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije.

Porodica je važna jer nudi emocionalnu podršku, neguje osećaj pripadnosti, podstiče obrazovni rast i kognitivni razvoj, što svedoče mnoga istraživanja. Porodica ispunjava različite potrebe u različitim fazama života, od detinjstva do starosti. Važna je jer, pored bezuslovne ljubavi, pruža podršku i sigurnost.

Porodica će prepoznati i podržati najbolje u vama, a istovremenu ponuditi utočište u kojem ćete moći da se sakrijete od manje lepih životnih izazova.

Porodica je važna jer su njeni članovi, uglavnom, jedini koji će vas zaista razumeti i vratiti u to mesto mira.

Porodica će vam reći ono što ne želite da čujete, iz ljubavi kako bi vam pomogla da rastete.

Ova stanovišta o porodici ukorenjena su i u vrednostima koje godinama neguju i ove poznate ličnosti, bilo da su ta osećanja poneli iz matične porodice ili da su ih stvorile u novoj.

Povodom ovog dana pitali smo ih šta je za nijih porodica.

Upitana koja je njena prva asocijacija kada čuje reč "porodica", naša čuvena dramska glumica Vjera Mujović bez oklevanja odgovara:

- To je gnezdo, sigurnost, ljubav, ušuškanost... Sreća. Kada sam ostala bez svoje primarne porodice, iako je to bilo sa pedeset godina mog života, tada se završilo moje detinstvo. To je naravno lepo, jer tek u tim godinama sam bila primorana da se odreknem i rastanem sa svojim detinjstvom. Naravno da neko može da kaže da je to krajnje nezrelo ili neodgovorno, ali kako god. Sa druge strane postoje i neke strašne porodice. Postoji jedan za mene najbolji roman koji se zove "Obitelj", Zahara Prilepina, koji je eto jedno od remek-dela 21.veka, a možda čovek ima i takvu porodicu, takvu obitelj. Od lepote do strahote ali sve je to život.

Vjera Mujović Foto: Milena Đorđević

Vjera se slaže da je porodica prilika da rastemo i da se razvijamo.

- Tako je, da rastemo, da budemo bolji, da živimo ljubav i budemo srećni - ističe glumica i dodaje da njena porodica nikada nije uticala na nju i njene odluke: - Moja porodica se nikada nije mešala u moje odluke i imala sam potpunu slobodu. Pa čak, nekada sam bila i ljuta na moje roditelje što mi nisu davali savete. Ali tako je kako je. Deca vole granice, ali su moji roditelji u mom slučaju bili drugačiji. Pitanje porodice je uvek i šire. Nekada su prijatelji naša porodica, nekada je naš komšiluk naša porodica. Nekada je zagrljaj naša porodica, a nekada je i nebo naša porodica. To može da zvuči opšte, ali verujte mi da nije - zaključuje glumica.

Šta je porodica za Milana Popovića, voditelja emisije "Moja dedovina" na nacionalnom servisu?

- Sada, u ove moje 44 godine drugačije gledam na porodicu nego kada sam bio tinejdžer. To je za mene, a trebalo bi za svako dete i svakog čoveka, da bude mesto gde se osećaš sigurno. Porodica su ljudi koji ti svojim postojanjem stalno govore da su uz tebe i u najboljim i u najgorim trenucima i da znaš da nisi sam. Porodica treba da bude mesto gde se uče dobre stvari, navike i kako da se za početak poređaju neki životni prioriteti, da ljubav i zdravlje uvek budu iznad para. Da sloga i saosećanje bude ispred neke nenormalne karijere i nekih planova. Uvek ćemo se vraćati na to, da nam ove stvari fale - kaže.

Milan Popović voditelj Foto: ATAImages/Antonio Ahel

- Moja supruga Marija i ja učimo našu ćerku da joj damo sigurnost, ljuav, zdravih navika i obrazovanja, a u budućnosti zna da će biti faktori sreće i susreti sa nekim ljudima - dodao je naš sagovornik.

A glumica Aleksandra Janković, zvezda serije "Azbuka našeg života", toliko je inspirisana porodicom i svime što ta reč označava i pruža da je samo za portal Ona.rs napisala pesmu.

Kroz njene stihove vidimo sveobuhvatnost porodice i mogućnosti koje ona daruje pojedincu.

Aleksandra Janković Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Šta je porodica?

Porodica je kad imaš :

mamu i tatu, i baku i deku,

i sestru kad imaš,

i brata, i tetku,

i sina i ćerku.

I kad imaš druga porodica biti može.

I drugaricu.

I komšiju kad imas - porodicu imaš.

Ali najvažnije od važnog je kad porodicu gajiš u samom sebi

pa tek onda možeš

i umeš

da je stvaraš

i kitiš,

i deliš,

tada

i primer možeš biti.

Srećan Međunarodni dan porodice!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako roditelji da regulišu emocije?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica