• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne možemo detetu kroz kupovinu stvari da pokazujemo ljubav": Doktor Rajović osudio ponašanje roditelja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak je govorio i o uticaju mobilnih telefona na najmlađe

  • 0
dete poklon deca pokloni Foto: Shutterstock

Odgajati dete u današnje vreme za neke roditelje je veliki izazov. Živimo brzo, zanemarujemo određene situacije koje mogu biti krucijalne za odgajanje, vaspitanje i kreiranje ličnosti kasnije odraslog čoveka.

Doktor Ranko Rajović, specijalista interne medicine, neuroendokrinolog i šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, govorio je o tome koliko su mobilni telefoni uzeli primat među najmlađima i da se zbog toga stiče utisak da roditelji i nemaju baš mnogo strpljenja za svoju decu, pa im zato daju telefone.

- Mislim da će to biti sve veći i veći problem. Sve više dece ima mobilni telefon, roditelji kao da ne čuju. Ako nema kontrole, onda telefon postaje štetan, a deca nemaju kontrolu. Roditelji treba da shvate da moraju da naprave neku vremensku kontrolu i ograničenje. Mi moramo da shvatimo da dete nas gleda i da smo mi njemu model. Ako imate malo dete od tri, četiri godine, nemojte puno upotrebljavati telefone i kompjutere, već čitajte knjige i slikovnice. Njima treba malo našeg vremena, da operu sudove sa mamom, da sa tatom operu auto, spreme salatu za ručak - kaže ovaj stručnjak.

dete poklon pokloni nagrada roditeljstvo Foto: Shutterstock

Veliki je problem što je izazov postaviti granice i ograničiti decu na upotrebu nekih stvari. Istina je da postoje programi kontrole kako roditelji mogu na svom telefonu da vide gde je dete i šta radi na internetu.

- Ono što sad znamo iz neuronauka da deca koja gledaju mnogo telefon imaju smanjeni hipokampus, a deca koja se ne kreću imaju smanjene bazalne ganglije. A hipokampus će stvarati amigdale, centar za kontrolu emocija. Mi da dozvoljavamo da oni smanjuju neke regije mozga, ne znamo koje će biti posledice - jasan je doktor Rajović.

On je istakao i način na koji roditelji danas ispunjavaju želje detetu.

- Ne možemo da pokazujemo ljubav tako što ćemo im kupovati sve što požele. Oni su centar porodice, dete se oseća jako bitno. Dete mora da je deo porodice, a ne centar nje i tu smo mi pogrešili - istakao je stručnjak u  emisiji "Život u balansu", Blic TV.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Velika pobeda Zlatokose iz Lepčinca, više neće pešačiti 2 sata do škole!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica