• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova naučna studija je trajala 23 godine: Evo šta je otkrila o organskoj proizvodnji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači Univerziteta u Bonu pratili su ječam posejan na dve njive, na jednog je uzgajan konvencionalnim, a na drugoj organskim metodama

  • 1
Ječam Foto: Filippo Carlot / imago stock&people / Profimedia

Biljke se genetski vremenom adaptiraju na specijalne uslove organskog uzgoja. To je demonstrirala dugoročna studija Univerziteta u Bonu.

Naučnici su posejali ječam na dva susedna polja i koristili su konvencionalne poljoprivredne metode na jednoj, a organske metode na drugoj. Tokom perioda dužeg od 20 godina, organski ječam bio je obogaćen specifičnim genetskim materijalom koji se razlikovao od kulture s kojom je poređen. Između ostalog, rezultati su demonstrirali koliko je važno kultivisati različite vrste, posebno za organski uzgoj, navedeno je u saopštenju Univerziteta.

Rezultat je objavljen u žurnalu Agronomy for Sustainable Development.

Prof. dr Jens Leon još krajem devedesetih godina započeo je eksperiment na Univerzitetu u Bonu za koji je znao da će da traje dugo. Njegova istraživačka grupa rešila je da ispita uticaj uslova uzgoja na genetski materijal biljaka. Do sada je urađena dugoročna studija koja je trajala više od 23 godine.

- Prvo smo ukrstili ječam koji daje veliki prinos sa divljom formom da podignemo genetsku varijaciju. Onda smo posadili obe populacije na dva susedna polja da bi ječam rastao na istom zemljištu i pod sličnim klimatskim uslovima – rekao je Leon.

Jedina razlika bio je metod uzgoja. Na jednom polju su korišćeni pesticidi za uništenje štetočina, hemijski agensi za eliminaciju korova i mineralno đubrivo za dobre nutrijente. Na drugom polju je bio primenjen potpuno drugačiji pristup: bez pesticida, borba protiv korova samo mehaničkim metodama i đubrenje zemljišta samo stajskim đubrivom. Neko seme je čuvao svake jeseni da bi se posejalo sledećeg proleća.

- Nismo birali seme po karakteristikama, već slučajnim uzorkom – reka je dr Mikel Šnajder, jedan od istraživača.

Naučnici su svake godine analizirali obe vrste semena. Prvih 12 godina frekvencija promene bila je jednaka na oba polja, ali je onda počela da se menja. Organski ječam razvio je varijantu zrna koja je manje osetljiva na nedostatak nutrijenata ili nedostatak vode.

- Jedan razlog za ovo verovatno je nedostatak nutrijenata kod organskog zasada – rekao je Leon.

Uopšteno, navodi se u saopštenju Univerziteta, rezultat demonstrira značaj kultivacije različitih varijacija semena optimizovanog za organski uzgoj.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>