• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno „veliko“ morsko stvorenje, sa kandžama poput sečiva: Pogledajte ga

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta nazvana je Mazuina kraba ili Gordonopsis mazupo

  • 0

Naučnici su ušli u podmornicu i spustili su se u dubine Južnog kineskog mora. Nekoliko stotina metara pod vodom susreli su se sa „velikim“ stvorenjem sa oštrim kandžama, dugim nogama i bodljama po telu. Ispostavilo se da je reč o novoj vrsti.

Naučnici su proučavali Južno kinesko more u više ekspedicija na morskim dubinama u martu 2021. a sada su objavili studiju o otkrićima u žurnalu Raffles Bulletin of Zoology, navodi Majami Herald.

Tokom jedne od ekspedicija otkrivena je „velika“ kraba na koralu i snimljena, navedeno je u studiji. Na površini je detaljnije pogledano ovo morsko stvorenje i shvatili su da su otkrili novu vrstu nazvanu Gordonopsis mazupo ili Mazuina kraba.

Mazuina kraba smatra se velikom jer je njeno bodljama prekriveno telo dugo tri centimetra, a noge više od 8,9 centimetara. Ukupno, ova morska životinja sa kandžama poput sečiva ima 20 centimetara.

Na fotografijama Mazuina kraba ima narandžastu boju. Ime je dobila po kineskoj boginji Mazu, baki mora.

Do sada je primećen samo ovaj jedan primerak Mazuine krabe i to na koralu na dubini od oko 883 metra. Identifikovana je po nogama, bodljama, obliku tela, veličini i drugim suptilnim karakteristikama. Za sada nije uzet DNK nove vrste.

U istraživačkom timu bili su Piter Ng i Šinming Liju.

(Telegraf Nauka / Miami Herald)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>