• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Katahula: Leopard pas, nenadmašan lovac i fenomenalan čuvar doma i porodice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovom moćnom ljubimcu potreban je karakterno nesalomiv vlasnik i dom sa velikim imanjem, zbog svakodnevnih vežbi i istrčavanja. Budite oprezni, jer je izuzetno nepoverljiv prema nepoznatim osobama!

  • 0
Katahula Foto: Shutterstock

Katahula leopard pas je američka rasa koja je dobila ime po jezeru Katahula u državi Luizijani.

Uzgajan je prvenstveno za lov u teškim močvarnim terenima. Postao je državni pas Luizijane 1979. godine, a priznao ga je “United Kennel Club”, pod imenom Louisiana Catahoula Leopard Dog.

Rasa pripada grupi ovčarskih pasa i pasa za čuvanje, zaštitu i pratnju. Evropski doseljenici su ga vodili u lov na divlje svinje, a bio je i čuvar stoke.

Katahula lovi raznovrsnu divljač, uključujući rakuna, vevericu, ali i krupnu divljač kao što je jelen, planinski lav i medved.

Ima i ulogu tragača i spasioca i prirodan ovčarski instinkt i jedinstven način rada sa stadom. On stvara tzv. „ogradu“ i omogućava gospodaru da radi sa stadom unutar kruga.

Sposobnost čuvanja stada i prirodan radni instinkt su prioritet za odgajivače katahule koji to cene više od njegovog izgleda.

Katahula je nenadmašan lovac kome je potreban karakterno jak vlasnik. Pas može pokazati tvrdoglavost i nesalomivost, pa je loš izbor za početnike i vlasnike koji nisu naviknuti na velike lovačke pse.

Visina mužjaka je od 56 do 66 cm, dok su ženke sitnije (51 do 61 cm). Težina psa ove rase je od 18 do 43 kilograma. U leglu obično bude od četiri do 12 štenaca.

Katahula Foto: Shutterstock

Istorija rase

Tačna istorija rase nije sasvim jasna, ali se smatra da je nastao ukrštanjem domaćih pasa goniča sa uvoznim evropskim rasama poput mastifa, hrta i krvoslednika. Korišćen je za okupljanje i progon divljih svinja u močvarnim područjima Luizijane, a posao je obavljao s velikom strašću i uspehom.

Aktivnost

Kao i mnoge druge lovačke rase, i katahula je veoma energičan kućni ljubimac. Potrebno mu je redovno vežbanje i razne aktivnosti kako bi bio fizički i emotivno ispunjen. Biće najsrećniji u domovima sa velikim i ograđenim dvorištem u kome može da se igra i luta. Prema teritoriji će se odnositi zaštitnički, pa ga treba pravilno socijalizovati ako planirate da pozivate goste. Izuzetno je nepoverljiv prema strancima.

Nega

133389668 Zuzule

Leopard pas ima kratku dlaku sasvim poleglu uz telo. Linja se umereno, cele godine i potrebno mu je redovno nedeljno četkanje.

Prema standardu, dlaka može biti u raznim bojama i kombinacijama, uključujući tigrastu, pegavu ili jednobojnu.

Secite mu nokte po potrebi (ako ih prirodno ne istroši), četkajte mu zube nedeljno kako biste sprečili nakupljanje kamenca i razvoj bakterija. Redovno proveravajte stanje ušiju, u slučaju pojave crvenila ili neprijatnog mirisa koji može ukazivati ​​na infekciju. Brišite mu uši vatom, natopljenom sredstvom za čišćenje ušiju. Rano naviknite psa na sve higijenske mere, uz pozitivna iskustva, pohvale i nagrade. Budite sigurni da će pas uživati ​​u njima kad odraste.

Dresura

Katahulskom leopard psu potreban je karakterno jak vlasnik koji će prilikom vaspitavanja poštovati psa, bez primene negativnih metoda treninga, poput kažnjavanja ili straha. Katahulski leopardski pas postiže najbolje rezultate s pozitivnim treningom. Takođe je sjajan čuvar koji će vas uzbuniti zbog bilo koga ko se približava vašoj teritoriji ili domu.

Socijalizacija

Kao i svaka druga rasa, i katahula mora proći proces socijalizacije, i to od najranijeg uzrasta. Psi koji nisu dobro socijalizovani skloni su problemima u ponašanju i loše reaguju u situacijama sa kojima nemaju iskustva.

Katahulski leopardski pas je lovačka rasa, ali se brzo prilagođava porodičnom životu i ulozi kućnog ljubimca. Rasa je zahvaljujući selektivnom uzgoju postala veoma dobro prilagođena kućnom životu, a njeni lovački instinkti i radna sposobnost nisu toliko jako promovisani. Rana socijalizacija i pravilan trening će ih naučiti pravilnom odnosu sa decom. On će im biti sjajan partner za igranje u kome je potrebno mnogo energije.

On će se igrati sa decom satima, ne pokazujući umor ili znake dosade, a deca će dobiti čuvara koji je prirodno sumnjičav prema strancima. Budite sigurni da će vas upozoriti na sve potencijalne opasnosti koje se približavaju deci. Nadgledajte decu u interakciji sa ovim psima. Naučite ih pravilnom pristupu i pravilnoj komunikaciji i igri sa katahulom.

Katahula će se dobro slagati sa drugim psima i uživati ​​u njihovom društvu, pod uslovom da su svi pravilno socijalizovani. Dajte psu vreme čak i ako u prvom pokušaju ne reaguje dobro: to ne znači da se sa drugima neće slagati. Nekim psima treba više vremena, ali je poznato da je katahula izuzetno nežan prema drugim kućnim ljubimcima, pogotovo ako su odgajani zajedno.

Zdravlje

Katahula leopard pas Foto: Shutterstock

Kao i svaka druga rasa, katahulski leopard pas može razviti neke zdravstvene probleme. Prilikom kupovine psa, pobrinite se da odgajivač obavi sve zdravstvene testove štenaca i na uvid vam da rezultate testova roditelja. Smatra se zdravom rasom koja živi od 10 do 14 godina.

Zdravstveni problemi koji se povezuju s ovim psima su: displazija kukova, gluvoća i infekcije očiju.

Ovi su psi energični i zaštitnički nastrojeni, a nabavka loše vaspitanog psa može imati katastrofalne rezultate. Odgovorni uzgajivači katahule gaje pse koji će dobro izgledati i imati izuzetan karakter.

Pogledajte video o katahula leopard psu i detalje o ovoj izuzetnoj rasi pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari