• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularne ljudske poslastice, koje najčešće dajemo psima "ispod stola", najodgovonije za njihovo gojenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle ovog teksta možda ćete poželeti da revidirate spisak "nagrada" iz svog tanjira koje povremeno dajete kućnom ljubimcu

  • 0
Gojazan pas Foto: Shutterstock/Rover Stock

Novo istraživanje koje je sprovela onlajn prodavnica Pet Range otkrilo je koje su vrste ljudske hrane najodgovornije za gojenje vašeg kućnog ljubimca. Mnogi vlasnici svojim četvoronošcima daju ljudske poslastice da bi ih nagradili, ali ne razmišljaju o uticaju kalorijskog unosa, posebno u slučaju manjih pasa i rasa sklonih gojaznosti, kao što je mops. Mali psi, koji pojedu samo jednu kobasicu, sa njom dobijaju skoro polovinu njihovog dnevnog preporučenog unosa kalorija, piše NYpost.

Udruženje koje se bavi prevencijom problema gojaznosti kućnih ljubimaca saopštava da više od 50 posto pasa samo u Severnoj Americi ima prekomernu težinu. Iako nije sva ljudska hrana nužno loša ili nebezbedna za naše kućne ljubimce, često se ne daje u umerenim količinama što dovodi do prejedanja, a da toga nismo ni svesni - baš kao i ljudi.

Gojazan pas Foto: Shutterstock/Monkeyoum

Kako svaka hrana utiče na pse, taj uticaj zavisi i od veličine psa: ekstra mali pas, kao što je čivava, kategorisan je među rase od 2 do 5 kilograma, mali pas poput mopsa imaju 5 do 10 kilograma, srednji pas poput bigla težak je 10 do 20 kilograma, veliki pas (primera dalmatinca) ima 20 do 30 kilograma, ekstra veliki pas kao što je labrador retriver težak jek 30 do 40 kilograma, a XXL pas poput rotvajlera može da teži od 40 do 50 kilograma. Preporučeni dnevni unos kalorija je 165 do 328 za najmanje pse, 328 do 551 za male, 551 do 927 za srednje, 927 do 1.256 za velike, 1.256 do 1.559 za ekstra velike i 1.559 do 1.843 za najveće pse, piše u istraživanju.

Jedna od najčešćih poslastica za pse su ostataci mesa koji predstavljaju veliki deo njihovog dnevnog preporučenog unosa kalorija. Na primer, ako biste dali dva komada slanine ekstra malom odraslom psu, to bi bilo oko 58,5 posto njegovog dnevnog preporučenog unosa kalorija. Za malog psa, ta količina predstavlja trećinu, srednjem psu petinu, a za veoma velikim psima to bi bilo 8,5 posto dnevne kalorijske preporuke.

Kobasice i pečena piletina pravi su "rudnici" dnevnih kalorija naših četvoronožnih prijatelja, ali nije samo meso "krivac" za gojaznost: samo jedno jaje može doneti 31 procenat kalorija najmanjem psu, iako je to samo 4 posto kalorija za ekstravelikog psa. Najnižu kaloričnu vrednost ima 10 grama šlaga koji zauzima nešto manje od desetine dnevnog unosa kalorija malog psa.

Gojazan pas Foto: Shutterstock//Nach Noth

Pošto se gojaznost pasa teže leči, uzmite u obzir kojom ljudskom hranom hranite svog ljubimca. Gojaznost može da izazove probleme sa zdravljem kostiju, srca i opšteg zdravlja psa.

Mnogi vlasnici nisu svesti da gojaznost može imati tako veliki uticaj na zdravlje psa i koliko stanja može biti povezano sa viškom kilograma. Stoga kućni ljubimci moraju imati zasitne, uravnotežene obroke i hranu u umerenim količinama.

Najbolje preporuka vlasnicima čiji su psi gojazni je poseta veterinaru. Svaki pas je drugačiji, i baš kao i ljudi, svi imaju različite potrebe u ishrani. Bez obzira na to da li je vaš krzneni prijatelj štene ili je odrastao pas, konsultujte se sa veterinarom pre nego što napravite velike promene u njegovoj ishrani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari