• 0

Ostrvo Mauricijus: Uz fenomenalne plaže nudi i vrlo zanimljive aktivnosti

Krstarenja, ekstremni sportovi i poseta prirodnim rezervatima, parkovima i muzejima, samo su neke od aktivnosti u kojima mogu uživati turisti

  • 0
Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/suissgirl

Mada su početkom 16. veka portugalski moreplovci otkrili ostrvo u Indijskom okeanu, koje je danas u sastavu Republike Mauricijus, Holanđani su bili ti koji su prvi napravili kolonije na njemu.

Kasnije Mauricijus postaje francuska, pa britanska kolonija, da bi ova afrička zemlja zvanično stekla nezavisnost 1968. godine.

Od tada pa do danas Mauricijus postaje jedna od najpoznatijih egzotičnih destinacija za putnike iz ovog dela sveta.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/wurliburli

Ostrvo dugih peščanih plaža

Površine od oko 1.865 kvadratnih kilometara, Mauricijus se može pohvaliti sa čak 330 kilometara dugom obalom, navodi „Mauritiusattractions“.

Spada u red gusto naseljenih ostrva, sa ukupnom populacijom od 1,2 miliona ljudi. Iako ga karakteriše mešovito stanovništvo, među njim vladaju mir i poštovanje, a posebna pažnja se obraća na očuvanje kulture i tradicije.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/ymon

Osim po ljubaznosti, stanovnici Mauricijusa su poznati i po izuzetno visokom stepenu tolerancije.

Duge plaže prekrivene finim peskom, jedna su od osobenosti ove ostrvske zemlje, u čijem sastavu se osim Mauricijusa nalaze i Agalega ostrva, kao i ostrva Rodrigeš i Sveti Brendon.

Uz uživanje u kupanju i sunčanju, turistima se nude i mnoge druge, izuzetno zanimljive aktivnosti. Krstarenja, ekstremni sportovi i poseta prirodnim rezervatima, parkovima i muzejima, tek su neke od njih.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/wurliburli

Šta raditi na Mauricijusu?

Mada turisti najpre posećuju ovo ostrvo zbog sunčanja i uživanja na plaži, Mauricijus ima još mnogo toga da ponudi.

Vožnja bicikla brdskim stazama, joga na plaži, vožnja katamaranom ili poseta rezervatima prirode. Sve su to aktivnosti koje su na raspolaganju turistima tokom odmora na Mauricijusu.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/stephencphotog

Poseta okeanarijumu „Odysseo“, koji se nalazi u Port Luisu, prestonici zemlje, posebno opčinjava najmlađe turiste. U njemu se posetioci mogu „družiti“ sa mnogim životinjama, budući da tu obitava 300 vrsta, sa ukupno 3.500 primeraka, navodi „Mauritiusnow“.  Da sve bude još bolje, posetioci uzimaju učešće u projektima očuvanja prirode na ostrvu, budući da se deo novca od prodatih ulaznica upravo za to i koristi.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/tynajanoch

Jedna od neobičnijih aktivnosti za turiste jeste i vožnja Plavom podmornicom. Po mnogo čemu jedinstveno iskustvo nudi turistima mogućnost da na dubini od 35 metara vide svu lepotu život sveta u vodama oko ostrva.

Ljubitelji prirode se mogu odlučiti za posetu jednom od pet vodopada na ostrvu. Ili za obilazak Nacionalnog parka „Bras d’Eau“, u kome se mogu videti mnoge autohtone biljne i životinjske vrste.

I sve pomenuto predstavlja tek manji deo aktivnosti koje ovo zanimljivo ostrvo nudi.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/theotherkev

Najlepše plaže Mauricijusa

Nije tako jednostavno među brojnim plažama na Mauricijusu odabrati one koje su najlepše. Ipak, neke se izdvajaju.

U podnožnju istoimene planine leži plaža Le Morne. Prekrivena finim, belim peskom, uz kokosove palme i kristalno čistu vodu, smatra se savršenim mesto za opuštanje. Posebno nakon upoznavanja lepota kultne planine Mauricijusa.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/derbub

Oko pola sata vožnje deli plažu Mont Choisy i glavni grad. Zato i ne čudi što je u pitanju jedna od omiljenih plaža stanovnika ostrva.

Idealna za parove i ljubitelje romantičnih mesta, plaža Jardin Telfair se nalazi na jugu ostrva. Još jedna od boljih plaža u tom delu ostrva, St Felix bi trebalo da bude najpre izbor iskusnijih plivača, zbog brojnih koralnih grebena koji se u njenim vodama nalaze.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/clariston

Plaža Belle Mare je još jedna od plaža koju izdvaja „Mauritiusnow“. Duga više od devet kilometara, važi za jednu od najdužih na ostrvu i nalazi se u njegovom istočnom delu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja