• 2

Jezero koje je poznato i kao "Karibi Štajerske" u svako doba godine je drugačije

Oko 80 kilometara deli Zeleno jezero i glavni grad pokrajine, Grac

  • 2

Zbog neverovatne boje vode, ali i izuzetnog pejzaža u kome se nalazi, Zeleno jezero (nem. Grüner See), u austrijskoj pokrajini Štajerskoj važi za jednu od najpopularnijih destinacija.

Nadvisuje ga planina Hohšvab, dok njegova kristalno čista voda neretko posetioce ostavlja bez daha.

Posebno je zanimljivo što se usled topljenja glečera Zeleno jezero menja, tako da, kad god ga posetite, delovaće drugačije.

Do ove lokacije najjednostavnije je stići automobilom. Celodnevno korišćenje parkinga nadomak jezera košta šest evra po danu, navodi „Placesofjuma“.

Biser Štajerske

Oko 80 kilometara deli Zeleno jezero i glavni grad pokrajine, Grac. Vode jezera su izuzetno hladne, budući da se temperatura u njima kreće između svega četiri i šest stepeni Celzijusa.

Zeleno jezero, Austrija Foto: Shutterstock

Posetioci moraju imati na umu da već nekoliko godina nije dozvoljeno ni kupanje, a ni ronjenje u Zelenom jezeru, zbog zaštite prirode.

Ali je zato šetnja lepo uređenim stazama oko jezera pravi užitak. Posebno u proleće.

Česta promena vodostaja

U toku cele godine nivo vode Zelenog jezera varira, pa se čak nekada može dogoditi i da jezero bude potpuno isušeno.

Obično je dubine između jednog i dva metra u periodu pozne jeseni i zimi. Međutim, nakon topljenja snega i leda sa okolnih planinskih vrhova, Zeleno jezero se pokaže u svom svom sjaju. Neretko se događa da u toku leta dostigne dubinu između osam i 11 metara. Sve u zavisnosti od toga koliko je bilo snega tokom minulog perioda.

Zanimljivo je pomenuti i da lokalno stanovništvo Zeleno jezero naziva „Karibima Štajerske“, baš zbog neverovatne boje vode koja ga karakteriše.

Zeleno jezero, Austrija Foto: Shutterstock

U periodima tokom godine, kada je vodostaj jezera prilično visok, može se dogoditi i da staza oko jezera, ali i klupe i mostovi, koji na njoj postoje, budu potopljeni.

Za one koji posećuju Zeleno jezero zimi, postoji mogućnost i korišćenja staze za skijaško trčanje, čiji se početak nalazi u neposrednoj blizini parkinga nadomak jezera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • лењин

    3. februar 2023. | 07:01

    Ће под хитно пожурим да гу видим и то чудо. Јел гу то код Копаоник ?

    Podelite komentar