• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okolina grada na reci Likodri izuzetno je atraktivna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na desnoj obali Drine, u zapadnom delu naše zemlje nalazi se Krupanj. Jedna od opština Mačvanskog okruga smeštena je u središtu Rađevine

  • 1
Krupanj

Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali Drine, u zapadnom delu naše zemlje nalazi se Krupanj. Jedna od opština Mačvanskog okruga smeštena je u središtu Rađevine.

Oblast Rađevine oivičena je Sokolskim, ali i planinama Cer, Vlašić i Jagodnja. Na lokalitetu znanom kao Rađevo polje nalazi se obelisk poznat kao Rađev kamen, posvećen legendarnom vojvodi Rađu, vitezu srpskog kneza Lazara. Prema jednoj lokalnoj legendi, koju navodi „Vikipedia“, celokupno područje je nazvano upravo po njemu.

Krupanj leži na reci Likodri, koja nastaje u samom centru i to od toka tri reke - Kržave, Čađavice i Bogoštice koje se baš u centru Krupnja spajaju u jednu, ističe „Krupanj.org.rs“.

Krupanj

Foto: Ivan Strahinić

Umerena klima i prirodne lepote Rađevine i okoline, razlozi su zbog kojih treba posetiti Krupanj. Tim pre što je taj kraj naše zemlje poznat i po vrlo zanimljivim manifestacijama. Dani gljiva i Dani krompira u Rađevini, Krkušijada i Dani međaša samo su neke od manifestacija tog kraja.

Atrakcije Krupnja i okoline

U vili koja je pripadala Peri Despiću može se i danas videti Stara apoteka u Krupnju, dok je u ovom gradu i Nikola Spasić podigao svoju zadužbinu.

I zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića nalazi se u ovom gradu, čija je jedna od najpoznatijih atrakcija i Dom kulture „Politika“.

Posebno je atraktivna okolina Krupnja.

U Beloj Crkvi se i danas može videti crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, koja je izgrađena 1889. godine na mestu na kome je postojala svetinja, podignuta najverovatnije još tokom 15. veka. Ukupno 30 stećaka i žrtvenik se i danas mogu videti u porti ove svetinje.

Osim crkve posvećene Svetom Uspeniju Presvete Bogorodice u krupanjskom selu Dobri Potok, može se videti i vrlo zanimljiv etno-kompleks. A u okviru njega postoje i dva etno-muzeja, u kojima su izloženi i upotrebni predmeti i nošnje iz 18. i 19. veka, navodi „Krupanj.org.rs“. Osim toga, u okviru ovog etno-kompleksa postoji i groblje za koje se procenjuje da je staro pet vekova, zatim muzej lova i sofrašice, kako otvorene, tako i zatvorene, te šetalište, zvonik i drugi zanimljivi sadržaji.

Muzejski kompleks Stolice, Sokograd i Mačkov Kamen još su neke od atrakcija u okolini Krupnja.

(Ona.rs(

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snežana sa sedam patuljaka, čika Ljuba sa mačkama i palma u saksiji: Srpska pećina koja krije blago

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ljiljana

    7. jun 2023. | 21:36

    Moja divna Radevina,najlepsi je moj rodni kraj.Drago mi je da ste ovo.objavili,hvala

    Podelite komentar