• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šabac je narednih dana centar sveta: Počinju čuveni vašar, Čivijada, ulicama će defilovati učesnici karnevala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve do 23. septembra, kada se završava vašar, biće zabave i smeha do suza što nije lako izdržati, a ko ovih dana ne svrati u Šabac - kajaće se do kraja života

  • 0
Šabac vašar čivijada, karneval Foto: Telegraf.rs

U Šapcu se danas otvaraju kapije čuvenog Malogospojinskog vašara, počinje 55. "Čivijada" iliti "belosvetski vašar humora i satire", a u centru grada do subote održava se nekoliko karnevala.

Dovoljno razloga da se poseti prestonica "Čivijaške republike" iz koje šalju nesvakidašnju pozivnicu "Ako dođeš kajaćeš se, ako ne dođeš - kajaćeš se". Jer, sve do 23. septembra, kada se završava vašar, biće zabave i smeha do suza što nije lako izdržati, a ko ovih dana ne svrati u Šabac - kajaće se do kraja života.

- Moto ovogodišnje Čivijade i Čivijaškog karnevala je "Ljubav se spušta u grad". Zato pozivamo ljude da se smejemo, družimo, zabavimo i širimo ljubav - poručio je Dušan Simić, direktor Turističke organizacije Šapca.

Karikaturisti, aforističari i muzičari od ranog jutra će širiti dobro raspoloženje među najmlađim Šapčanima na prvom školskom času u nekoliko osnovnih škola. Uveče će u Narodnom muzeju biti proglašeni pobednici tradicionalnog konkursa za najbolje aforizme, satirične priče i karikature, na koji je pristiglo više od 100 radova autora iz Srbije, regiona i inostranstva.

- U petak će glumac Marko Gvero biti inaugurisan za predsednika Čivijaške republike. Novi predsednik će pre toga prošetati gradom da malo opipa puls naroda kako bi po tradiciji ove smešne republike obećao što više, a ispunio što manje ili ništa - kaže Simić.

Karnevali kućnih ljubimaca, đaka, trudnica...

U sinergiji sa "Čivijadom" je nekoliko karnevala na kojima će gradskim ulicama od danas do subote prodefilovati više od 3.000 učesnika.

- Prvi je Karneval kućnih ljubimaca u četvrtak uveče, u petak u podne je Karneval predškolaca, a od 17 časova Dečiji karneval učenika osnovnih škola i privatnih vrtića. U subotu je Karneval beba i trudnica za koji se prijavilo 700 učesnika, a na kraju i 16. Veliki međunarodni karneval na kojem nastupaju grupe iz bivših jugoslovenskih republika i Nemačke, Holandije, Belgije, Italije, Rumunije, Francuske i Turske - kaže Raduško Janković , koordinator "Čivijaškog karnevala".

Najveći vašar u Srbiji proširen za 2 hektara

Na čuvenom Malogospojinskom vašaru u Šapcu, najvećem od svih u Srbiji i regionu u narednih deset dana očekuje se najmanje 300.000 gostiju.

Vašarište je ove godine prošireno za još dva hektara zbog velikog interesovanja zakupaca. Ovde se nudi i kupuje sve "od igle do lokomotive", pod šatrama je garnatovana zabava gostima svih generacija, a za najmlađe na većem prostoru nego ranijih godina su zabavni parkovi.

Prvi put u istoriji na vašaru je zabranjena prodaja žive stoke, zbog afričke kuge svinja u ovom kraju, a ugostiteljima mogu da prodaju pečenje samo ukoliko su prasiće i jaganjce kupili od klanica i pogona za preradu koji su registrovani u Upravi za veterinu.

Sa tradicijom dugom preko jednog veka, osim što je važna zbog poštovanja tradicije održavanja panađura u danima velikih verskih praznika, ova narodna svetkovina je za Šapčane više od turističkog brenda. Jednostavno - vašar je sinonim Šapca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja