• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U gradu koji leži na Zapadnoj Moravi postoje i ovi značajni spomenici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u blizini ovog šumadijskog grada sasvim sigurno je i Ovčarsko-kablarska klisura, koja se neretko naziva i Srpskom Svetom Gorom, zbog brojnih manastira koji se tu nalaze

  • 1
Čačak panorama Foto: Shutterstock

Pozicioniran tako da zauzima, sa jedne strane područje Šumadije, a sa druge planine lanca Dinarida, grad Čačak se nalazi u centralnom delu naše zemlje i teritorijalno pripada Moravičkom okrugu.

Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, a u njegovoj blizini se nalaze i Ivanjica i Gornji Milanovac.

Omeđena Ovčarom i Kablarom, ali i planinama Vujan i Jelica, Čačanska kotlina zauzima veći deo teritorije grada, navodi TO Čačak.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u blizini ovog šumadijskog grada, sasvim sigurno je i Ovčarsko-kablarska klisura, koja se neretko naziva i Srpskom Svetom Gorom, zbog brojnih manastira koji se tu nalaze.

Spomenik srpskom vojvodi

Nedaleko od kuće u kojoj je živeo vojvoda Stepa Stepanović u Čačku se nalazi i spomenik njemu posvećen, koji je podignut još za vojvodinog života.

Nedaleko od zgrade pošte u gradu može se videti statua srpskog vojvode, koja je izrađena od bronze. Posebno je zanimljiv podatak koji navodi TO Čačak, a tiče se prostora između spomenika i kuće, u kojoj je ovaj hrabri srpski ratnik živeo. Naime, na tom prostoru se mogu videti ploče, na kojima su navedeni nazivi bitaka u kojima je srpski vojvoda učestvovao.

Čačak, panorama Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Interesantna je i ograda ovog spomenika, budući da je čine obelisci nalik topovskim granatama i na njima se mogu videti natpisi mesta, u kojima su bile bitke, tokom kojih je vojska pod upravom vojvode Stepe pobedila.

Spomenik četiri vere

Još jedan značajan spomenik se nalazi u Čačku i poznat je pod nazivom Spomenik četiri vere. Zapravo je u pitanju spomen-kosturnica, posvećena najpre ratnicima koji su iz čačanskog kraja i koji su stradali u periodu između 1912. i 1918. godine.

Grad Čačak, groblje Čačak Foto: Rina

Spomen-kosturnica je zvanično osveštana 1934. godine, a u njoj se, osim kostiju stradalih srpskih ratnika iz tog kraja, nalaze i zemni ostaci tadašnjih neprijatelja srpske vojske, a koji su stradali na tom području u periodu Balkanskih i Velikog rata.

Razlog zbog koga se ova spomen-kosturnica, koja se nalazi na čačanskom groblju, naziva i Spomenikom četiri vere vezan je za zamisao Isidora Janjića, inženjera iz Čačka, koja je i sprovedena u delo, tako da sa svake strane spomenika, izrađenog u obliku piramide, postoji i versko obeležje za svaku veru: po krst za pravoslavce i katolike, polumesec za muslimane i šestokraka zvezda za stradale pripadnike jevrejskog naroda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od obične klisure do uživanja u prirodi: Pogledajte kako će izgledati Ovčar Banja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Мирјана

    3. februar 2024. | 08:16

    Додала сам име на мој коментар и већ послати мејл.

    Podelite komentar